JEDINICE NE RAČUNA U PROSEK: Nastavnik fizike iz Zaječara Mladen Šljivović proglašen za najboljeg, prvi dobio i nagradu "Prosvetitelj"

Lj.B.

06. 10. 2024. u 07:30

NASTAVNIK fizike i zaječarskoj gimnaziji Mladen Šljivović proglašen je za najboljeg nastavnika u Srbiji i on je prvi dobitnik nagrade "Prosvetitelj".

privatna arhiva

Priznanje mu je uručeno u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, a nama je rekao da je počastvovan jer je baš on između mnogih izvanrednih nastavnika koji su bili u konkurneciji, dobio ovo priznanje.

Ovaj mladi čovek neobičan je po tome što je završio fiziku i opredelio se za školsku učionicu, što je prava retkost jer fizičari uglavnom beže iz prosvete. Kaže da je i on imao priliku da ode, ali ..

- Nisam mogao, zavoleo sam tu decu - priča Mladen Šljivović. Imao sam ponudu da pređem u jedan institut, ali nisam mogao da napustim Zaječar i školu.

U prosvetu je dospeo tako što je počeo da radi kao zamena na mesec dana, a kada je raspisan konkurs niko se nije javio, pa je on nastavio da predaje i tako se zaljubio u ovaj posao.

I deca su zavolela njega, iako predaje težak predmet koji među đacima često nije ni mnogo popularan.

- Kod mene svaka ocena može da se popravi, ako neki učenik dobije jedinicu, pa je posle popravi ja tu jedinicu ne računam u prosek. Svako može da ima loš dan ili neke druge obaveze koje su ga sprečile da nauči baš moj predmet - kaže nastavnik Mladen.

Uspeh i u preduzetništvu

MLADEN Šljivović, osim fizike predaje i izborni program Preduzetništvo, pa i tu postiže velike uspehe: Njegov tim je dva puta bio nacionalni pobednik na takmičenju učeničkih kompanija, a predstavljali su Srbiju na evropskom nivou takmičenja.

- Odabarao sam pet učenica prvog razreda gimnazije, bile su najmlađe tekamičarke na evropskom takmičenju gde su bile veoma zapažene - kaže nam Šljivov

On se trudi i da primeni neke savremene metode u nastavi. Jedna od njih su projekti koje đaci vole više od teorijskih predavanja, a neki od njih kroz projekte pokažu izuzetne sposobnosti. Međutim, kaže da u prosveti ima i dosta problema, a kao jedan od njih navodi preveliku administarciju zbog koje nastavnici ne mogu da se posvete deci.

- Planovi i programi su preopširni, deca u srednjim školama moraju da imaju po tri ocene u polugodištu, a u osnovnim po četiri ocene, mnogo je birokratije, stalno vas neko kontroliše, ali ne u tome da li ste decu nečemu naučili, već da li ste administrativne zahteve uradili kako treba... I kada i kako da se posvetimo deci - pita on.

Inače, na takmičenje za najboljeg prosvetitelja u Srbiji pristiglo je više od 1.000 prijava, u polufinale je ušlo 15 najboljih prosvetnih radnika koji su odabrani na osnovu svoje posvećenosti, inovativnosti i uticaja na lokalnu zajednicu. Od njih 15, izdvojilo se četvoro finalista: učiteljica Tamara Ostojić Gregus iz Novog Sada, nastavnik matematike Andreja Pavlović iz Smedereva, vaspitačica Vesna Stanimirović iz Sremske Mitrovice i Mladen Šljivović koji je i dobio nagradu.

Nastavnike treba poštovati

Ova nagrada ima za cilj da bude i zaštitnik profesije, jer je usmerena na poštovanje svih nastavnika koji streme visokim etičkim standardima i kvalitetu obrazovanja - rekao je Alek Kavčić, osnivač Fondacije "Alek Kavčić" koja je i organizovala ovaj događaj. - Kroz ovo prestižno priznanje, želimo nastavnike što više da inspirišemo da budu kreativni i inovativni.

On je priznanje posvetio svim finalistima.

- To su pedagozi sa velikim biografijama, video sam koliko izvarednih ljudi ima u Srbiji. Iako mi je ponekad teško da se bavim ovim poslom, kolege mi daju vetar u leđa. Znam da nisam sam - rekao je Šljivović.

Inače, takmičenje podrazumeva i novčane nagrade. Pobednik je dobio milion dinara, a četiri dobitnika pratećih nagrada po 100.000 dinara. Dobitnici su dužni da svoj nagradni fond potroše na sledeći način: 40 odsto iznosa novčane nagrade je lični deo i nagrađeni ga troše kako žele, 60 odsto iznosa novčane nagrade dužni su da ulože u finansiranje jednog svog projekta iz oblasti obrazovanja.

Pogledajte više