IZABRANI DOBITNICI SAKURA STIPENDIJA: Pet mladih talenata putuju u Japan

Lj.B.

18. 09. 2024. u 13:37

I ove godine konkurs za Sakura stipendiju koju dodeljuje Japan privukao je veliku pažnju studenata i istraživača širom zemlje, a pristiglo je skoro 200 prijava. Sakura stipendija dobila je ime po japanskom drvetu trešnje koje je poznato po prekrasnim cvetovima, ali i kao simbol sreće i prosperiteta.

Foto Pixabay free images

Pristigli radovi bili su orginalni i sa visokim nivoom istraživačkog potencijala, pa žiri nije imao lak posao  da odliči ko ove godine ide u Japan. Ipak, stipnediju su dobili Olivera Marić čiji se predlog istraživačkog rada fokusira na temu Kaizen menadžmenta ("Samuraj u kancelariji: Primena Bušido principa i Kaizen menadžmenta za unapređenje liderstva"),   Stefan Popadić, čiji predlog istraživačkog rada dolazi iz oblasti kulture ("Od simbola do leka: Istraživanje Sakure u Japanu"), Lidija Zečević, čiji će se istraživački rad baviti temom iz oblasti prava ("Aktuelna reforma korporativnog upravljanja u Japanu i njene praktične posledice na poslovanje japanskih kompanija",        Anđela Bokun, koja je svoj predlog istraživačkog rada usmerila ka ekonomiji ("Primena japanskih iskustava u implementaciji ESG standarda u srpskoj ekonomiji"), i   Jelena Popadić, koja je inspiraciju za predlog istraživačkog rada pronašla u filozofiji ("Uticaj Japanske filozofije, kulture i umetnosti na mentalno zdravlje").

Sakura stipendija omogućava dobitnicima da provedu vreme u Japanu, istražujući kulturne, sociološke i ekonomske aspekte zemlje.

Pogledajte više