OVE GODINE 15 ODSTO VEĆE: Svečano dodeljene stipendije Ministarstva studentima doktorskih akademskih studija za 2024. godinu

Novosti online 25. 06. 2024. u 16:00

U zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu upriličena je svečana ceremonija dodele stipendija studentima doktorskih akademskih studija po 24. Javnom pozivu, za 2024. godinu.

Foto: Zoran Petrović/NITRA

Ovom događaju prisustvovali su predstavnici Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, naučnoistraživačkih organizacija, profesori i, naravno, dobitnici stipendija.

Na ovogodišnji Javni poziv za stipendiranje prijavilo se 240 kandidata, a dodeljeno je 166 stipendija. Ugovore o stipendiranju potpisalo je 107 kandidata. Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović istakla je značaj ovog programa u svom uvodnom obraćanju. Ona je naglasila važnost podrške mladim naučnicima i njihove uloge u budućem razvoju našeg društva.

- Ono što je bitno jeste da finansijska podrška za mlade, talentovane ljude postoji, mislim da same brojke govore o tome da svako nađe neko svoje mesto”, rekla je dr Begović. “Ideja ovih stipendija je da ovi mladi ljudi nađu svoje mesto u okviru naučno-istraživačkih organizacija, bilo da se radi o fakultetima ili naučnim institutima - rekla je ministarka.

Dodala je da je stipendistima pored ličnih primanja ovim putem odobreno i finansiranje njihovog naučno-istraživačkog rad, ali i druge aktivnosti, kao što su kratkotrajna usavršavanja, boravci u inostranstvu, na domaćim ili inostranim konferencijama i kongresima.

- Od prošle godine pružamo i mogućnost za razvoj nekih drugih veština i novih znanja neophodnih za dalji razvoj karijere: od toga kako se piše rad, kako projekat, šta je intelektualna svojina, šta su autorska prava, šta je otvorena nauka. Ove veštine nedostaju našim studentima, te smo kao Ministarstvo sa Univerzitetskom bibliotekom i Narodnom bibliotekom počeli da organizujemo i ove obuke - zaključila je dr Begović u izjavi za medije.

Foto: Zoran Petrović/NITRA

Program stipendiranja studenata doktorskih akademskih studija ima za cilj razvoj naučnoistraživačkog podmlatka i sprečavanje odliva naučnih kadrova iz Srbije. Ministarstvo svake godine obezbeđuje stipendiranje za 200 novih studenata i nastavlja finansiranje za oko 280 već stipendiranih studenata koji se uključuju u rad akreditovanih naučnoistraživačkih organizacija.

Ove godine doneta je odluka o povećanju iznosa stipendija za 15 odsto, sa 65.000,00 na 75.000,00 dinara mesečno. Povećani iznos će biti isplaćen od junske stipendije. Stipendije se dodeljuju najboljim studentima u različitim naučnim oblastima, uključujući fiziku, hemiju, biologiju, medicinu, društvene nauke i mnoge druge.

Ministarstvo takođe finansira materijalne troškove rada stipendista, čime se obezbeđuje da oni imaju sve uslove za uspešno naučnoistraživačko angažovanje.
Sara Arsenijević, studentkinja prve godine doktorskih akademskih studija na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, smer Ekologija, istakla je da ova stipendija za nju predstavlja veliku motivaciju.

- Daje mi nadu da ću u najkraćem mogućem roku završiti doktorat, ostati u Srbiji i nastaviti da se bavim naukom - istakla je Arsenijević.

Đorđe Đurić, student prve godine doktorskih akademskih studija istorije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, po prvi put je dobio ovu stipendiju.

- Za mene, ali i za ostale kolege, ova stipendija je značajna, jer podrazumeva uključivanje u rad naučno-istraživačke organizacije. Ovo je prilika da i mi, mladi ljudi, koji smo se opredelili da se bavimo naukom u budućnosti dobijemo i zaposlenje. Nadam se da će se ova investicija Ministarstva u nas isplatiti, da će biti u funkciji razvoja i napretka kako naše države i društva, tako i našeg ličnog napretka - zaključio je Đurić.

Pogledajte više