TEST IZ MATEMATIKE PROTEKAO REGULARNO: Ministarstvo prosvete sumiralo drugi dan mature

Lj.B.

19. 06. 2024. u 13:44

U osnovnim školama, danas, u sredu 19. juna 2024. godine, završen je drugi dan završnog ispita tokom koga su učenici osmog razreda rešavali test iz matematike.

ministarstvo prosvete

Prema pristiglim informacijama sa terena, drugi dan završnog ispita protekao je regularno i bez ikakvih problema. Ministarstvo prosvete je u stalnom kontaktu sa okružnim komisijama, supervizorima i spoljnim saradnicima i svima onima koji čine da završni ispit prođe regularno i za sada nismo dobili informacije koje bi ukazivale na odstupanja od propisanih procedura.

Ispitu iz matematike pristupilo je 99,64 odsto učenika, odnosno 64.443 od ukupno 64.674 prijavljenih.

Tokom jučerašnjeg dana, u sva 33 skening centra sve je proteklo po planu i uspešno. Završeno je skeniranje testova i omotnica. Danas je završeno pregledanje zadataka iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Kada je reč o polaznicima funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih oni su sve testove polagali u utorak, 18. juna. 2024. godine. Od ukupno 1.561 onih koji su završili funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih, ispitu je pristupilo 68,55 odsto njih (1.070).

U četvrtak, 20. juna 2024. godine, trećeg dana završnog ispita, učenici osmog razreda polagaće test iz jednog od pet ponuđenih predmeta po svom izboru - geografija, istorija, biologija, hemija i fizika. Najveći broj učenika opredelio se da polaže test iz geografije.

Pre početka završnog ispita potrebno je da učenici dođu sat vremena ranije i da sa sobom ponesu đačku knjižicu, obrazac sa identifikacionim nalepnicama (obrazac 41, ukoliko se nalazi kod učenika posle probnog završnog ispita) i pribor za rad.

Na test iz izabranog predmeta učenici treba da ponesu hemijsku olovku koja piše plavom bojom (ne olovku piši-briši), grafitnu olovku i gumicu. Preporuka je da pre ispita učenici obavezno doručkuju, a na ispit je poželjno da ponesu flašicu sa vodom.

Učenici imaju na raspolaganju 120 minuta da urade zadatke i ne mogu u prvih 45 minuta napustiti prostoriju u kojoj polažu, kao ni poslednjih 15 minuta predviđenih za rad.

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati u subotu, 22. juna, na nivou škola i portalu Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs), a istog dana će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita. Konačni rezultati biće objavljeni 25. juna.

Lista opredeljenja za upis u srednju školu (lista želja) moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola i neposredno u školi 26. i 27. juna, dok će konačna lista opredeljenja (želja) biti objavljena 29. juna.

Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće 2. jula 2024. godine.

Upis u srednje škole moći će i ove godine da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala Moja srednja škola počev od 2. do 6. jula 2024. godine.

Pogledajte više