CENTAR NOVE ANGAŽOVANE AVANGARDE: Pet burnih decenija beogradskog Studentskog kulturnog centra

I. M.

16. 03. 2021. u 17:14

SAMO tri dana posle svečanog otvaranja Studentskog kulturnog centra, već 6. aprila 1971. godine održana je prva tribina, na kojoj je govorio akademik SANU Jovan Radonjić.

Arhiva

Izlagao je na temu "Teorije lepog u srednjovekovnoj Srbiji". Sutradan, 7. aprila, tema tribine bila je četvorotomna knjiga "Srbljak", povodom njenog izlaska, a posvećena toj posebnoj vrsti srednjovekovnih liturgijskih zbornika i žitija svetih. Na tribini su govorili Vojislav Đurić, Andrija Stojković, Božidar Kovačević, Borislav Mihajlović Mihiz i Sreten Petrović.

Srpske teme što bi se danas reklo i što danas možda može izazvati i neku vrstu zabune, pošto se gotovo sve rekonstrukcije mesta i uloge SKC - na ovdašnjoj i široj kulturnoj sceni, prvenstveno koncentrišu na one kosmopolitske dimenzije njegovih programa i nebrojenih akcija. Ovi programi i akcije su značili povezivanje SKC s najaktuelnijim praksama evropske i svetske umetničke avangarde, s najvažnijim pravcima mišljenja u svetskoj filozofskoj i intelektualnoj zajednici, što je bilo praćeno i snažnim izražavanjem solidarnosti sa narodima i društvima širom sveta, koja traže sopstveno mesto pod suncem slobode, u borbama protiv kolonijalizma, imperijalizma, hegemonije i represivnih režima.

ZABUNI, međutim, nema mesta. Upravo su i pomenute dve, prve tribine, za koje smo uslovno naveli da se bave "srpskim temama", pokazale da mladi stvaraoci okupljeni oko SKC-a, na samom početku svog delovanja, nastoje da navodno lokalne teme osvetle s jednog višeg, univerzalnog stanovišta, a osim toga, da ih otrgnu iz okrilja tabua, ove ili one vrste, protiv koga su mladi onako snažno i beskompromisno ustali u studentskoj pobuni 1968. godine.

SKC je, u stvari, od samih svojih početaka, izražavao onaj teško premostivi jaz između ostarele vladavinske strukture i jedne mladosti u uzletu, što socijalnim istraživačima nije bilo van vidokruga i pre pobune studenata. Uverljivo je to pokazao trodnevni sastanak Jugoslovenskog udruženja za sociologiju, održan u Splitu sredinom februara 1968, kada je jedan od učesnika ovaj gorući problem društva sažeo u neku vrstu aforizma: "Danas postoji sukob većine mladih sa većinom starijih."

Iz tog sukoba je izrastao SKC i kroz taj sukob, u različitim njegovim formama i s različitim sadržajima, što je u vremenu ostavljalo i različite tragove, traje ovih pola veka.

Pogledajte više