LORDAN ZAFRANOVIĆ ZA "NOVOSTI" O BRATU ANDRIJI: "Bio je svetski rekorder po broju filmova na kojima je radio"

JEDAN od najvećih filmskih i TV montažera Andrija Zafranović preminuo je u 72. godini.

Foto V.Danilov

Lordan Zafranović rekao je da je njegov mlađi brat Andrija "verovatno bio svetski rekorder po broju filmova na kojima je radio, njih 144"

- Zvali smo ga "doktor", jer je uvek mogao neobično precizno da dijagnosticira snimljeni materijal i predloži "terapiju" kako da se dođe do dobrog filma - govori za "Novosti" Lordan Zafranović.

Da nije bilo Lordana možda ni Andrija ne bi zaplovio u filmske vode, a bilo je to u vreme kada su mnogi naši reditelji studirali u Pragu.

- Andrija je bio bolestan, imao je problema sa plućima i predložio sam mu da iz Splita dođe do mene u Prag. Tamo se lečio gotovo 11 meseci, bio je i na operaciji i nakon toga sam mu predložio da studira montažu, jer se tako i najbolje uči o filmu - kaže Lordan.

U Pragu je Andrija bio najbolji student, a posle je radio sa nizom najpoznatijih domaćih i inostranih reditelja.

- Nema reditelja sa kojim nije radio, osvojio je i brojne nagrade, ostvario briljantnu karijeru. Zajedno smo radili na dva koja filma, "Večernja zvona" i "Praznik kurvi" i bio je vanredan u oceni filmskog materijala. Kada bi pogledao ono što je snimljeno nepogrešivo je mogao da proceni kako materijal poboljšati i uraditi najbolju filmsku priču".

Pogledajte više