POSTAVKA O MASONERIJI U GRADSKOM MUZEJU SOMBORA: Pred publikom "Kraljevska umetnost u legatu Velimira Bate Žugića"

M.A.K.

24. 10. 2024. u 20:02

IZLOŽBOM "Kraljevska umetnost u legatu Velimira Bate Žugića" svečano otvorenom 24. oktobra, u sali za tematske postavke, Gradski muzej u Somboru predstavlja baštinu koju je dobio od svog uglednog sugrađanina.

Foto privatna arhiva

Naime, Istorijsko odeljenje ove kulturne institucije, obogatilo je svoje zbirke interesantnim predmetima ovog inženjera, rođenog Somborca, koji svedoče o njegovom ličnom angažovanju u Slobodnom zidarstvu, ali i saradnji sa slobodnozidarskim ložama u Srbiji i inostranstvu. Autor postavke, koja će predstaviti deo te baštine, je Milka Ljuboja, muzejska savetnica- istoričarka. Legat je preuziman od 2021. i sadrži oko 1200 predmeta, podeljenih u 17 tematskih celina.

Cilj izložbe je da široj javnosti, koju ova tema intigira i zbog nedovoljno informacija, predstavi rad i aktivnosti u Slobodnom zidarstva i Regularnoj velikoj loži Srbije, kroz muzeološki sadržaj, i na taj načina ukaže na brojne predrasude vezane za ovu temu. Legator Velimir Bata Žugić, smatra da "kraljevska umetnost" u njegovom legatu nije tipična istorijska odrednica, ali ukazuje na dokumentarno svedočanstvo i hronologiju događaja koji su obeležili jedno vreme u svetu masonerije, ali i njegovo lično vreme provedeno u Regularnoj velikoj loži Srbije. Postavka prikazuje mnobrojne artefakte i razna znamenja koja su dodeljena legatoru u Srbiji i u svetu. U nedlju 27.oktobra, ovu izložbu u Gradskom muzeju u Somboru, će posetiti grupa članova Regularne velike lože Srbije, sa velikim majstorom prof.dr Lukasom Rasulićem, koji će i govoriti o "Kraljevskoj umetnosti u legatu Velimira Bate Žugića".

Pogledajte više