„ZLATNI KLJUČ SMEDEREVA“ NIGERIJSKOM PESNIKU NIJI OSUNDARE: Dodeljene nagrade „ Smederevske pesničke jeseni“

J. I. 18. 10. 2024. u 09:57

Uručenjem nagrada završen je 55. Međunarodni festival poezije „Smederevska pesnička jesen“. Ovogodišnji dobitnik najznačajnijeg priznanja „ Zlatnog ključa Smedereva“ je nigerijski pesnik Niji Osundare.

Foto: N. Živanović

Reč je o afričkom pesniku, autoru više od dvadeset zbirki poezije, naučniku, intelektualcu i univerzitetskom profesoru. Dobitnik je brojnih nagrada za poeziju, među kojima je i nagrada „Noma“ za izuzetnost u književnoj kreaivnosti i doprinosima ljudskim pravima u Africi. Njegova poezija je prevedena na više jezika.

Četrdeseti „Zlatni ključ Smedereva“ u ruke mu je predala gradonačelnica Jasmina Vojinović koja je čestitajući svim dobitnicima festivalskih priznanja naglasila da „Smederevska pesnička jesen“ okuplja pesnike iz celog sveta, dokazujući da je naš grad mesto gde se poezija sa svih meridijana sliva i ostavlja večni trag u umetnosti.

Dobitnik „Zlatnog ključa „ Niji Osundare publici se odužio kazivanjem svojih stihova, a zatim i rečima zahvalnosti za nagradu i srdačan doček u Smederevu.

Nagrada za poetsko stvaralaštvo za decu“ Zlatni ključić“ pripala je pesniku Bošku Lomoviću, nagrada“ Zlatna struna“ za neobjavljenu zbirku pesama, Aleksandru Mariću, nagrada „Tomislav Stevanović“ za najlepšu pesmu o Smederevu, Vesni Nikolić, a nagrada „ Smederevski orfej“ za zavičajnu poeziju, Milanu Todoroviću.

Povelju „ Zlatko Krasni“ za prevođenje savremene poezije dobio je Dragan Purešić, a povelju lista „ Naš glas“ Jovica Tišma.

Pogledajte više