SEĆANJE NA VELIKANE: Izložba na Kalemegdanu "Magija na bis" povodom 75. godina Pozorišta na Terazijama

V.V.S.

15. 10. 2024. u 16:07

POVODOM početka jubilarne 75. sezone na Kalemegdanu je otvorena retrospektivna izložba Pozorišta na Terazijama pod nazivom "Magija na bis".

foto: V.Opsenica

Posetioci mogu da vide kolaž sa fotografijama iz nekih od najpopularnijih predstava kuće, poput "Priče o konju", "Poljubi me, Kato" (1969) i "Vesele udovica" (1979), ali i sećanje inspicijenta Časlava Petrovića (31. maja 1990.) sa obaveštenjem da ansambl nije mogao ni da pomisli na izvođenje predstave - jer je te večeri preminuo Dragan Laković.

- Predstaviti istoriju Pozorišta na Terazijama u 30 "slika" bio je težak, izazovan i nezahvalan zadatak jer je gotovo nemoguće bilo spomenuti sve umetnike koji su od 1949. godine stvarali ovaj teatar. Sve izvođače i više od 290 premijera. Izložba oslikava put koji je vodio od operete i muzičke komedije, preko stvaranja modernog revijalnog pozorišta i prvih muzičkih predstava kompletno domaćih autora, do repertoarski isprofilisanog pozorišta koje izvodi licencne i mjuzikle domaće produkcije. Ovi periodi poklapaju se i sa promenama imena: od Humorističkog, preko Beogradske komedije i Savremenog pozorišta, do Pozorišta na Terazijama, imena ustanovljenog 1975. godine - ističe autorka izložbe Ivana Medigović.

Izložba "Magija na bis" otvorena je do kraja oktobra.

Pogledajte više