GOSTUJU MIHALKOV I PREDSTAVA "12": Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, 26. i 27. oktobra, slavni ruski umetnik i moskovski teatar

V.V.S.

14. 10. 2024. u 14:38

MOSKOVSKI teatar "Nikita Mihalkov Radionica `12`" dolazi 26. i 27. oktobra na Veliku scenu Narodnog pozorišta u Beogradu sa predstavom "12", u režiji čuvenog umetnika koji je će se ovog puta pojaviti kao glumac, ali i koautor teksta, zajedno sa braćom Presnjakov.

foto P.Mitić

Predstava je rađena po istomenom kultnom filmu Mihalkova, iz 2007. godine, za koji je dobio specijalnog Zlatnog lava na 64. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, a žiri je definisao ovo ostvarenje kao "potvrdu majstorstva Mihalkova u istraživanju i otkrivanju, sa velikom humanošću i emocijama, složenosti postojanja". Takođe, nominovan je za Oskara za najbolji film na stranom jeziku, a 2008. osvojio je i nagradu publike na festivalu u Karlovim Varima.

Kako se navodi, Mihalkov u predstavi (premijerno izvedenoj 2021. godine u Boljšom teatru u Moskvi), preispituje neke od važnih životnih tema kao što su sloboda, saosećanje i sposobnost da se pomogne potpunom strancu koji je u nevolji. Uz naglasak da je zakon iznad svega, komad postavlja i pitanje šta bi trebalo učiniti kada je milost iznad zakona?

Predstava "12" je priča o dvanaestorici porotnika iz različitih slojeva društva koji vode raspravu o tome da li je Umar, 18-godišnji čečenski mladić, kriv. Osumnjičen je za ubistvo svog usvojitelja, ruskog oficira. Svi dokazi protiv njega govore da je kriv i svi porotnici, osim jednog, odlučni su da ga osude. Ovaj porotnik smatra da tu, ipak, nešto nije u redu, iako se tako na prvi pogled uopšte ne čini, i poziva kolege da ponovo razmisle o svojim odlukama...Mihalkov igra glavnog porotnika, a njegovog kolegu koji pokušava da preokrene proces Nikolaj Burljajev, takođe, veliki ruski glumac i reditelj.

U ulogama porotnika nastupaju i Vladimir Dolinski, Georgij Peradze, Igor Sergejev, Sergej Radčenko, Aleksandar Vedmenski, Jevgenij Dubovskoj, Anton Rom, Pavel Iljin, Vladimir Kočetkov i Sergej Stepančenko. Sudski izvršitelj je Aleksandar Kižajev, a Optuženi - Ramiz Kjalbijev. Kompozitor je Eduard Artemjev, scenograf Juri Kuper, a koreografi Laša Marikhuba i Jevgenij Rajev.

Pogledajte više