MILOSRĐE KRALJEVIĆA MARKA: Slavni epski junak premijerno na sceni Šabačkog pozorišta

V.V.S.

14. 10. 2024. u 13:04

LAKŠE je Domanoviću oživeti Marka Kraljevića nego junaku Marku naučiti da živi, bilo to u epskom, proznom ili pozorišnom okruženju - ističe Đorđe Petrović, dramaturg predstave "Kraljević Marko po drugi put među Srbima" uoči premijere, koja je 15.oktobra na repertoaru Šabačkog pozorišta.

foto Šabačko pozorište

U režiji Mije Knežević, u predstavi igraju Strahinja Barović, Ljubiša Barović, Slobodan Petranović, Kristina Karić, Dušan Simić, Aneta Tomašević, Jovana Omerović i Deana Kostić.

- Junak, naročito epski, nema tu šta da pokušava da živi pogotovo ako ima jasan cilj i ucveljenu nejač da osveti. Tako i u ovom slučaju, poput bačenog topuza, "patriotski zombi" Kraljević bi trebalo da prasne silinom svoje naravi i, pozvan žalopojkama, reši problem, da osveti Kosovo jer to narod traži - nastavlja Petrović. - Ali, da li je to tako jednostavno rešiti, bačen vekovima u budućnost protiv prepreka birokratije, tehnologije, bez ičije pomoći sem vernog konja? I zašto njega dovlačiti iz mrtvih, zar nema neki živi junak, bolje opremljen da se nosi sa modernim nedaćama nego Kraljević? Kako će se on snaći među modernim svetom zaljubljenim u sopstveno mišljenje i postojanje, i među ljudima angažovanim za stotinu različitih i jednako bitnih ciljeva?

Moguće je da se u sudaru razlika i sličnosti junaka i modernog doba, naglašava Petrović, otkrije kako Kraljević nije uvek naivni siledžija, te da u njegovom karakteru, kako epskom, tako i proznom i dramskom, čuče klice ljubavi, i odanosti, i radosti, i milosrđa u sirovom nerazvijenom stanju...

Scenografiju i kostimografiju potpisuje Daniela Dimitrovska,a koreografiju Kristna Karić.

Pogledajte više