I POSLE ATENTATA PUCALI NA UJEDINITELJA: U Muzeju Jugoslavije otvorena izložba "Čuvajte (mi) Jugoslaviju" posvećena Aleksandru Karađeviću

M.A.K.

10. 10. 2024. u 16:43

U SVA tri prostora Muzeja Jugoslavije, sinoć je otvorena multidisciplinarna izložba posvećena ubistvu kralja Aleksandra, na kojoj su eksluzivno, i prvi put van Francuske, prikazane posmrtne maske našeg monraha i Luja Bartua, ministra spoljnih poslova, koji je poginuo u istom atentatu.

Uniforma u kojoj je kralj ubijen, Foto privatna arhiva

Postavka "Čuvajte (mi) Jugoslaviju", koju je inicirao ministar kulture Nikola Selaković, a odvijaće se pod pokrovitljstvom predsednika Aleksandra Vučića, bavi se i svim onim što je usledilo: sahranom, spomeničkim nasleđem, negovanjem sećanja na ovog vladara u narodu, ali i stvaranjem mita o njegovim poslednjim rečima...

Foto privatna arhiva

Deo postavke u Muzeju Jugoslavije

- Kralja Aleksandra Ujedinitelja usmrtili su fašistički hici, ali je reč o ličnosti na koju su naročito od 1941. pa sve donedavno ispaljivani hici različitih ideologija i politika, i različitih ljudi. I zato želim da verujem da je ova izložba početak, i to prestanka pucanja, a potom vađenja svakog od tih kuršuma, i njihovoj podrobnoj analizi. Kralja su podjednako napadali oni koji su rušili zajedničku zemlju, oni koji su je okupirali i oni koji su je posle rata prekrajali po svojoj volji i ideološkom obrascu - istakao je ministar Selaković, obraćajući se zvanicaima među kojima su bili predsednik Vlade Miloš Vučević (koji je otvorio izložbu), predsednik Skupštine RS Nenad Stevandić, prestolonaslednik Aleksandar Drugi Karađorđević, ministri u vladama Srbije i Srpske, diplomatski predstavnici, direkori institucija i mnogi drugi.

Foto privatna arhiva

 

Među eksluzivnim eksponatima je i uniforma u kojoj je kralj ubijen, pozajmljena iz Vojnog muzeja, a iz Narodnog muzeja stigla je maketa u kamenu za spomenik u Parizu, koji je uradio vajar Maksim Real del Sart. Iz Kraljevskog dvora na Dedinju izložen je portret Paje Jovanovića, iz Dvora patrijaršije SPC, specijalno za ovu priliku predstavljena je skulptura nastala prema njegovoj originalnoj posmrtnoj maski, a sa koje je Aleksandrov lik kasnije korišćen na većini spomenika. Napravljena je i maketa broda "Dubrovnik", kojim je otišao na poslednje putovanje... U realizaciji izložbe učestvovao je celokupni tim MJ, a autori su Veselinka Kastratović Ristić, Biljana Crvenković, Aleksandra Momčilović Jovanović i Radovan Cukić.

Pogledajte više