POČINJE OBNOVA ŽELEZNIČKE STANICE: U naredne dve nedelje radnici će ući u zdanje na Savskom trgu, namenjeno Istorijskom muzeju Srbije

M.Kralj

09. 10. 2024. u 12:39

POSLE 62 godine postojanja Istorijski muzej Srbije dobiće svoje identitetsko zdanje: u naredne dve nedelje, kako saznaju "Novosti", počeće radovi na obnavljanju stare železniče stanice, koju je Vlada Srbije još 20. novembra 2020. namenila ovoj kulturnoj instituciji.

Foto N.Skenderija

Tim povodom ministar kulture Nikola Selaković prisustvovao je, početkom ove sedmice, potpisivanju ugovora između direktorke IMS Dušice Bojić i direktora kompanije "M enterijer gradnja" Predraga Filipovića o rekonstrukciji i adaptaciji ove zgrade na Savskom trgu. Vrednost potpisanog ugovora je bruto 1,9 milijardi dinara, što neto iznosi 1,58 milijardi.

Stara eleznička stanica, kao objekat koji se prostire na oko 8.100 metara kvadratnih (bruto), odnosno 6.200 kvadrata prostora (neto), prema rečima ministra Selakovića, biće novi dom za bogato istorijsko nasleđe naše zemlje i našeg naroda. Posebno je naglasio da će, u okviru Istorijskog muzeja Srbije, postojati igraonica kako bi se deca kroz igru pripremila da zakorače u svet stalne postavke i o istoriji Srbije naučila na najlepši mogući način. Ova republička ustanova, kako je ukazao, osim Konaka kneza Miloša na Topčideru nije imala mesto za stalnu postavku, a njihova aktuelna izložba "Čekajući stalnu postavku" nalazi se u privremenom prostoru na Trgu Nikole Pašića.

- Početkom izvođenja radova na rekonstrukciji i adaptaciji zgrade na Savskom trgu počinju da se stiču uslovi da Istorijski muzej dobije zgradu dostojnu svoga naziva i dostojnu onoga što čuva i baštini, a to je prebogata istorija naše otadžbine, odnosno istorija Srbije - naglasio je Selaković.

Završen muzeološki projekat

OD 2020. godine, kada im je dodeljena zgrada stare železničke stanice, u IMS su, zajedno sa "Mašinoprojektom" uradili projekat rekonstrukcije, prema kome će ova zgrada biti stavljena u funkciju muzeja, navela je Dušica Bojić, direktorka ove institucije. Radovi, koji će prema njenim rečima sada otpočeti, trajaće u naredne dve kalendarske godine, a početkom 2027. zdanje bi trebalo da bude potpuno sređeno, sa kompletnim mobilijarom. Prema njenim rečima već je završen i muzeološki projekat, sa različitim celinama, od neolita, preko Rima i srednjeg veka, pa do novije istorije. 

Nekadašnja železnička stanica će tako biti prvi potpuno adaptairan i nov objekat za potrebe naših muzeja posle više decenija, naglasio je ministar kulture izražavajući uverenje da će IMS u novom objektu svečano otvoriti vrata početkom 2027. godine, pokazajući kulturno-istorijsko nasleđe svim učesnicima prestižne međunarodne izložbe "Ekspo":

- Beograd ovim projektom započinje dobijanje jedne nove kulturne četvrti na Savskom trgu - rekao je Selaković, podsećajući da će u neposrednoj blizini do 2027. niknuti nova ustanova kulture, posle završetka izgradnje zgrade stare Pošte, koja će biti identična kao pre Drugog svetskog rata, a da će se iza Mostarske petlje, u nekadašnjoj fabrici hartije Milana Vape, smestiti Muzej Nikole Tesle. U okviru programa "Skok u budućnost - Srbija 2027" Selaković je istakao kako je Istorijski muzej Srbije imao privilegiju da bude prvi među ovim projektima, jer se tako pokazuje odnos prema moralnom, kulturnom i istorijskom kapitalu srpskog naroda i države.

Pogledajte više