DOLAZI "ERO S ONOGA SVIJETA": HNK Zagreb gostuje u Narodnom pozorištu s operom Jakova Gotovca

V.V.S.

07. 10. 2024. u 11:31

HRVATSKO narodno kazalište iz Zagreba gostuje 16. oktobra na sceni Narodnog pozorišta sa komičnom operom Jakova Gotovca "Ero s onoga svijeta", pod dirigentskom upravom Srboljuba Dinića i u režiji Krešimira Dolenčića.

foto N.Skenderija

Reč je o uzvratnoj poseti, samo nekoliko nedelja posle nastupa našeg nacionalnog teatra u HNK sa Verdijevom operom "Simonom Bokanegrom", kojom je zatvoreno ovogodišnje drugo izdanje "Zagrebačkog operskog festivala".

Najpoznatije Gotovčevo delo, opera u tri čina "Ero s onoga svijeta", praizvedena je 1935. godine i smatra se za jednu  od najuspešnijih komičnih opera sa ovih prostora.Glavni lik i pokretač radnje je Mića, mladić iz bogate seoske porodice, iz Dalmatinske zagore. Dok pokušava da pronađe devojku kojom bi se oženio, na majčin savet odlučio je da se predstavlja kao siromah, kao Ero s onoga sveta, jer želi da bude siguran da ga verenica Đula iskreno voli. Iako je mnoge prevario, na kraju mu je sve oprošteno i on dobije devojku koju voli...

U podeli su Ivica Čikeš, Terezija Kusanović, Valentina Fijačko Kobić, Stjepan Franetović, Ljubomir Puškarić, Nina Rašković i Mario Bokun, uz učešće baletskog solo para koji čine Lada Rora i Taiguara Gular, kao i ansambla od šesnaest plesača.


 

Pogledajte više