"JELENA ANŽUJSKA" OTVARA FESTIVAL: Komadom Jelene Kajgo diže se zavesa Joakimfesta u Kragujevcu

V.V.S.

07. 10. 2024. u 06:15

KRAGUJEVAČKA premijera predstave "Jelena Anžujska" (po tekstu Jelene Kajgo u režiji Tatjane Mandić Rigonat) održaće se u utorak, 8. oktobra, kada će svečano biti otvoren 19. Međunarodni pozorišni festival Joakimfest u Knjaževsko-srpskom teatru.

foto privatna arhiva

Predstava je nastala u koprodukciji Knjaževsko-srpskog teatra, festivala "Ćirilicom" u Budvi, Narodne biblioteke Budva i "Kultura sada" iz Beograda. U glavnoj ulozi je Marija Bergam, a u podeli su i Nikola Milojević, Avram Cvetković, Bogdan Milojević, Nadežda Jakovljević, Branko Vidaković i Ilija Ivanović.

- Nemoguće je u jednoj drami o Jeleni Anžujskoj pomenuti sve što je radila. Katolkinja po rođenju, pravoslavna posle udaje, održavala je dobre odnose i sa papom i sa patrijarhom. Obojica su je poštovali. Bila je hrišćanka koja se nije "delila" kao što se crkva podelila. Sve je radila u slavu Boga. Pred kraj života se zamonašila, kasnije je proglašena za sveticu - rekla je za "Novosti" povodom budvanskog izvođenja rediteljka.

Uz režiju, Tatjana Mandić Rigonat pored potpisuje i dramaturgiju, izbor muzike i koncept scenskog prostora predstave. Scenograf je Vesna Popović, kostimograf Stefan Savković, a muzički saradnik je Elio Rigonat.

Pogledajte više