RADIKALNO O SEKSUALNOM NASILJU:Predstavom brazilske umetnice Karoline Bjanki završava se 58.Bitef

V.V.S.

03. 10. 2024. u 13:08

POSLEDNjA na repertoaru ovogodišnjeg, 58.Bitefa, večeras ( i sutra) je predstava " Trilogija Snaga kučke - I poglavlje:nevesta i Laku noć, Pepeljugo", čiji koncept, tekst i režiju potpisuje Karolina Bjanki.

foto Cristophe Raynaud de Lage

Brazilska umetnica i njena plesna trupa "Kara de Kavalo" , našli su se posle prošlogodišnjeg nastupa u Avinjonu na svim vodećim evropskim i svetskim festivalima, a njena autorka počela da slovi za jedno od najznačajnijih novih imena u oblasti izvođačkih umetnosti. Između ostalog, izdvaja je i radikalan pristup temi seksualnog nasilja i njenom tretmanu kroz istoriju umetnosti - od slikarstva, pa do performansa. Bjanki svojoj ideji i projektu pristupa radikalno, jer kontekst proširuje sopstvenim iskustvom seksualnog nasilja i stavlja samu sebe u ekstremne okolnosti uzimanja GHB-a (supstance koja fizički onesposobljuje žrtvu pre napada) na samoj sceni: kako bi rekonstruisala situaciju koju je proživela. Predavanje -performans prerasta u plesno izvođenje, krećući se između telesnosti i onoga što besvesno telo može da nam kaže. Njen hrabar i nesvakidašan rad, predstavlja svojevrsan umetnički manifest o preživljavanju traume.

Inače, u Pozorištu na Terazijama ovaj projekat biće dve večeri za redom, pa će sutra imati i reprizno izvođenje.

Tokom prethodnih dana, od 25.septembra do 4.oktobra( pod sloganom "Lepota (ne)će spasiti svet") beogradska publika mogla je da vidi deset ostvarenja iz Nemačke, Francuske, Slovenije, Hrvatske, Švajcarske, Bolivije, Belgije, Brazila, Holandije i Srbije, po izboru selektora Nikite Milivojevića. Uz glavnu nagradu, Gran pri "Mira Trailović", najboljima će biti dodeljeno i specijalno priznanje "Jovan Ćirilov", nagrada publike,kao i nagrada "Politike" za najbolju režiju.

Pogledajte više