SNAŽNE EMOCIJE I BOJE: Izložba veterana Halila Tikveše u Umetničkoj galeriji "Stara kapetanija"

M.A.K.

02. 10. 2024. u 17:03

SLIKE umetnika Halila Tikveše u Umetničkoj galeriji "Stara kapetanija" biće predstavljene na izložbi koja će biti otvorena 3. oktobra u 19 časova, a čiji je kustos Sonja Beljić.

Foto promo

- Halilova dela su intuitivna, puna snažnih, čistih emocija i boja - piše u najavi "Stare kapetanije". - Ona su slobodna kao voda, koja ga neiscrpno inspiriše. Njegovi (naročito ženski) likovi, čulni, oblih volumena, odišu erotskim nabojem i hedonizmom, dok se nehajno valjuškaju u izmaštanim, asocijativnim pejzažima. Kako sam umetnik kaže, odabrao je da napravi izložbu u Galeriji Stara kapetanija jer voli Zemun i velike reke.

Predstavljeni deo njegov slikarskog opusa rađen je u tehnici ulja, tempere i akrilika na dasci, platnu i kartonu. Tokom svoje šezdesetogodišnje karijere, u kojoj je izlagao na stotinu samostalnih izložbi, umetnik je uglavnom prikazivao grafike, crteže, kolaže i asamblaže. Radovi na ovoj izložbi nemaju precizan vremenski okvir, jer ih je slikar radio i dorađivao u poslednjih trideset godina. Teme su reka, predeo pored reke, voda i na vodi, ali je ljudska figura.

Izložba će biti otvorena do 14. oktobra.

Pogledajte više