ISTINA U PROCEPU: Večeras tri predstave iz glavnog programa 58. Bitefa

V.STRUGAR

01. 10. 2024. u 13:14

TRI predstave 58. Bitefa večeras u istom terminu, u Bitef teatru , Beogradskom dramskom pozorištu i Ciglani: "reprizno" izdanje hrvatskog ostvarenja This is my truth, tell me yours (zagrebački Centar za dramsku umjetnost i Mesno gledališče Ljubljana) koje je sinoć već "premijerno" izvedeno, festivalska publika na Crvenom krstu gledaće slovenačku "Pukotinu", u režiji Jana Krmelja., a predstavu "Palmasola - zatvorsko selo" (u režiji Kristofa frika) u Klubu ljubitelja teške industrije.

foto P. Glodani

"Ovo je moja istina, recite mi svoju", poručuje autorka Jasna Žmak u svom predavanju - preformansu u kome, sama na sceni, govori o svom love - hate odnosu prema prema umetnosti (pominjući i Konstraktu, Jana Fabra, Olivera Frljića, ksanaks, spid, Isusa) i istražuje nečine na koju umetnost oblikuje i utiče na našu stvarnost. Polazi od ličnog iskustva, kada je pre desetak godina kao gledalac u publici na predstavi "MandićStroj" zbog scenskog pucnja dobila tinitus i hiperakuziju, u nekoj vrsti stend-ap nastupa, povezuje naizgled nespojive teme - tinitusa i patrijarhata - kroz sopstvena dramaturška i seksualna iskustva , postavljajući sebi i publici pitanja o značaja i smisla umetničkog stvaralaštva u vreme divljeg kapitalizma.

"Pukotina" je nastala po tekstu britanske autorke, koja se u ovoj predstavi potpisuje kao Rouz Selavi. Naime, jedan od njenih zahteva je da se nigde ne oglašava svojim imenom i stvarnim naslovom, pa i na taj način daje ključ za čitanje ovog teksta koji se bavi sudbinom dvoje klimatskih aktivista koji su 2021. pronađeni mrtvi u svom stanu, a o njihovoj smrti nije ostao nikakav trag na internetu... Reditelj Jan Krmelj, kako se ističe u najavi, vešto se poigrava sa višestrukim značenjima i slojevima teksta, krećući se između stvarnosti i fikcije, ličnog i političkog. Za ovu režiju, Krmelj je je nedavno dobio je prestižnu Borštnikovu nagradu.

Igraju Ajda Smrekar, Diana Kolonec, Jernej Gašperin i Boris Kerč.

foto D. Kampesino

Švajcarsko - bolivijska predstava "Palmasola - zatvorsko selo" (u režiji Kristofa Frika) zasnovana je na istraživanju jednog od najozlogašenijih zatvora na svetu, takozvanog "zatvorskog sela" Palmasola u Santa Kruzu de la Sijeri.

Kako se navodi, u njemu kaznu služi oko šest hiljada zatvorenika, od kojih je tek četvrtina zvanično osuđena. Kuriozitet je da država ne obezbeđuje ćelije već robijaši moraju sami da ih iznajme ili izgrade, a ponekad i da se izbore za zatvorski prostor. Od metarijalnog stanja zavisi i komfor, pa zatvorski prostor može biti prenatrpan kamp,ali i luksuzna prostorija sa poslugom (!) za bogate ljude i vođe kriminalnih bandi. Reditelj Kristof Frik uspeo je sa svojom trupom da dobije odobrenje i provede određeno vreme u Palmasoli, razgovarajući sa zatvorenicima. Tako je nastala priča o strategijama njihovog preživaljavanja, dok će publika tokom izvođenja biti u bliskom kontaktu sa izvođačima - "bez mogućnosti distanciranja i opuštanja". Predstava će dan kasnije imati i reprizno izvođenje u istom prostoru.

Pogledajte više