OKOTBARAC IZ TRI UGLA: Otvaranje jubilarnog 60. izdanja tradicionalne likovne smotre 20. oktobra

M.A.K.

30. 09. 2024. u 20:56

TRI međunarodna kustoska tima angažovana su da osmisle koncepciju jubilarnog 60. Oktobarskog salona, koji će svečano biti otvoren na Dan oslobođenja Beograda, 20. oktobra.

Foto promo

Slogan ovogodišnjeg Beogradskog bijenala, koje će se do 1. decembra, odvijati u organizaciji Kulturnog centra Beograda, glasi: "Šta ostaje? / What's left?"

Tako koncept ove međunarodne izložbe postavlja pitanja: Gde je i šta je prostor za umetnost i umetnike, šta ostaje nakon što se napuste izlagački prostori, šta donose velike manifestacije i šta ostaje posle njih, šta ostaje - posle svih susreta? Umetnika sa umetnicima, umetnosti sa publikom, međunarodnih i domaćih kustosa, prostora sa umetničkim radovima?

A odgovore na njih, sa umetnicima su potražili "kustoski dvojci": Lorenco Balbi, direktor Muzeja moderne umetnosti u Bolonji, i Dobrila Denegri, istoričarka umetnosti, Matju Lelijevr, kustos u Muzeju savremene umetnosti u Lionu, i Maja Kolarić, direkto Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Lina Džuverović, viši predavač na Čelsi koledžu za umetnosti Univerziteta umetnosti u Londonu, i Emilija Epštajn i Ana Knežević, kustosi u Muzeju afričke umetnosti. Njihove izložbe nose imena "Trag" (Balbi- Denegrijeva), "Nada je disciplina" (Lelijevr - Kolarićeva) i "Estetika susreta" (Džuverovićeva, Epštajnova, Kneževićeva).

Izlagački prostori

UZ tri galerije KCB Oktobarski salon će se odvijati u Paviljonu na Cvetnom trgu, Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti, bivšem klubu "Akademija", Galeriji ULUS, Galeriji SULUJ, Salonu Muzeja grada Beograda, Muzeju afričke umetnosti, izlozima Francuskog instituta i javnim prostorima u gradu. Vizuelni identitet Salona, osmislio je profesor Slavimir Stojanović Futro, koji je bio autor i grafičkog rešenja 36. Oktobarskog salona, pre tačno 30 godina.

Ovo izdanje "Oktobarca" se priprema u duhu i sa idejom propitivanja mogućnosti suživota različitih koncepcija, kustoskih i umetničkih pozicija, ističe Zorana Đaković Miniti, članica Odbora Oktobarskog salona i programska direktorka Kulturnog centra Beograda, i između ostalog kaže:

- S obzirom na to da i dalje ne postoji centralni izlagački prostor namenjen za Oktobarski salon, niti je bio dostupan za korišćenje neki od postojećih u Beogradu, galerije Kulturnog centra Beograda biće jedini prostori u kojima će ove tri koncepcije fizički biti najbliže.

Pogledajte više