"EDEONOVA TRAGEDIJA" PODIGLA ZAVESU: U Subotici počeo 73. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine

J. L. 29. 09. 2024. u 12:06

Predstavom „Edeova tragedija“ Pozorišta „Deže Kostolanji“ iz Subotice, sinoć je na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta u Subotici počeo 73. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine.

foto: Grad Subotica

Manifestaciju na kojoj će publika moći da uživa u deset pozorišnih predstava koje je odabrala selektorka Festivala Aleksandra Glovacki, otvorio je gradonačelnik Stevan Bakić podesćajući da je Subotica grad sa dugom istorijom negovanja umetnosti i da je zbog toga pravo mesto za održavanje festivala koji ove godine živi svoje 73. izdanje.

-Naša pozorišna scena oduvek je bila mesto gde se susreću različite ideje, gde publika ima priliku da se uveri u magiju pozorišta i gde umetnici mogu da izraze svoje najdublje emocije i misli. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine okuplja najbolje a ove godine imaćemo priliku da uživamo u predstavama koje preispituju ljudsku prirodu, društvene norme, a umetnici će nas povesti na putovanje kroz svetove koje su stvorili, svetove u kojima ćemo se prepoznati, ali i postaviti sebi nova pitanja - poručio je Bakić. - Pozorište nije samo ogledalo društva – ono je i pokretač promena. Kroz dramsku umetnost, suočavamo se sa stvarnošću, ali i maštamo o mogućnostima. Pozorište nas podseća na važnost dijaloga, solidarnosti i empatije. U vremenu kada se suočavamo sa mnogim izazovima, i kao pojedinci i kao zajednica, važno je da ne zaboravimo na moć umetnosti, da nas podstakne da mislimo dublje, da osećamo snažnije i da delamo odgovornije.

Selektorka Aleksandra Glovacki je u selekciji programa za odrasle izabrala šest predstava, a to su: Nušićeva „Gospođa ministarka“ u režiji Dušana Petrovića (Narodno pozorište „Toša Jovanović“ Zrenjanin), „Bilo jednom u Novom Sadu“ Andraša Urbana (Novosadsko pozorište), „Ljudi od voska“ Mate Matišića, u režiji Ivana Vanje Alača (Narodno pozorište Sombor), „Svet mogućnosti“ Harisa Pašovića (Srpsko narodno pozorište), „Radovan III“ Dušana Kovačevića, u režiji Vita Taufera (Narodno pozorište Sombor u koprodukciji sa Budva Grad Teatrom), „Edeova tragedija“ Petera Fabijana (Pozorište „Deže Kostolanji“ Subotica).

U selekciji programa za decu i mlade našle su se četiri predstave: „Igraj se sa mnom“ Andreja Boke (Dečje pozorište, Subotica), „Giga pravi more“ Jasminke Petrović, u dramatizaciji Dunje Matić i režiji Milje Mazarak Marinkov (Lutkarska scena NP „Toša Jovanović“, Zrenjanin), „Kamena srca“ Marine Milivojević Mađarev, u adapataciji i režiji Bojane Ivanov Đorđević (NP „Sterija“, Vršac) i „Seks za početnike“ Jasminke Petrović, u  režiji Jane Maričić (Pozorište mladih, Novi Sad).

Pogledajte više