RADOVI ZORANA RAŠEVIĆA RAŠA U KONAKU KNEGINJE LJUBICE: Fotografije koje se pamte

Marina Mirković 24. 09. 2024. u 16:15

FOTOGRAFI, odabrani, kao junaci i modeli, našli su se ispred objektiva svog kolege Zorana Raševića Raša - svaki sa po jednim svojim radom.

D. Milovanović

I to ne bilo kojim, već onim koji je na neki način obeležio epohu, neretko i karijeru autora, postavši antologijski. Tridesetak portreta tih odabranih, sa njihovim najboljim, najupečatljivijim, najpoznatijim - "fotografijama koje se pamte" - našlo se, u sklopu istoimene izložbe, u Sali pod svodovima u Konaku kneginje Ljubice, i u pratećem katalogu.

Poput Kosača, ikonične fotografije Zorana Jovanovića Mačka, ili jednako upamćenog prizora patrijarha Pavla uhvaćenog u trolejbusu, okom i objektivom drugog našeg dugogodišnjeg fotoreportera, Dragana Milovanovića.

Tu je i čuvena devetomartovska Predraga Mitića koja se čuva u muzeju kao nacionalno blago, tu je i legendarna fotografija Imrea Saba koja svedoči o početku Miloševićeve ere... Ili ratni prizor iz Avganistana, sa potpisom našeg pulicerovca Gorana Tomaševića... Mnoge od njih podjednako svedoče o našoj istoriji, koliko su i same postale istorijske. A sve odreda, pričaju priču o našem dobu, epohi koju živimo.

Tri po decenije profesionalne posvećenosti fotografiji Zoran Rašević Raš sažeo je u ovoj jedinstvenoj svojoj posveti kolegama, koje je sam birao - ili su se odabrali sami, svojom izvrsnošću, i izvrsnošću svog dela.

- Trideset jedan fotograf, svaki od njih sa svojim delom koje je postalo antologijsko - rezimira Raš ovaj svoj rezime istorije srpske fotografije. - Godinu i po radio sam na "Fotografijama koje se pamte". Najstariji među odabranima je Tomislav Peternek, sa kojim sam zajedno odabrao njegovu fotografiju iz 1954, sa klincima koji kroz rupu na tarabi prate utakmicu. Zastupljene su i ulična i modna i filmska, i podvodna i sportska fotografija, ne samo novinske, tu su i radovi profesora poput Aleksandra Kelića ili Branimira Karanovića koji je otvorio izložbu, fotografije Goranke Matić i Brajana Rašića, koji je slikao "Stonse", portreti poput onog čuvenog Steva i Ivane Žigon - rada Vukice Mikače...

Pogledajte više