POSLEDNJE ZBOGOM ŽIVKI, MINISTARKI NAŠEG DOBA: Odlazak velike srpske glumice Radmile Živković, prvakinje drame narodnog pozorišta

Marina Mirković 23. 09. 2024. u 15:10

OTIŠLA je, iz tišine i senke u kojoj je poslednjih godina živela, naša nezaboravna Gospođa ministarka. Otišla je u svojoj 72. godini, tako tiho - ta tako glasna, vulkanskom energijom prožeta i odišuća, Radmila Živković.

Novosti

Nušić je, po sopstvenom priznanju, ulogu svoje gospođe ministarke  Živke Popović, pisao imajući u vidu glumicu koja se tih dana nalazila na vrhuncu slave, jedru, vedru, energičnu ženu eruptivne snage, nepresušne scenske mašte i nepogrešive intuicije, glumicu zaraznog smeha... Žanku Stokić, naravno.

Ni sanjao nije veliki komediograf da će s početka narednog milenijuma, jedna u ono doba još nerođena glumica oživeti Živku na način takav, da će se njena Ministarka, u režiji ludo nadarenog Jagoša, pamtiti baš poput Žankine, ili one u tumačenju Ljubinke Bobić.

Ni sanjao nije da će ta (n)ovovekovna Živka ministrovati tako da će njegovom delu podariti još jedno svedočanstvo večne univerzalnosti, kao moderno otelovljenje večne ljudske težnje ka većem, boljem, ka onome što nismo, a možda i ne možemo biti.

Uradila je to Radmila Živković i kao najbriljantnija Živka našeg doba, 2005. bila ovenčana Nagradom "Žanka Stokić", priznanjem koje njeno Narodno pozorište i "Novosti" dodeljuju glumici u naponu zrele stvaralačke snage. Priznanjem koje su, pre nje, ponele samo Svetlana Bojković i Milena Dravić.

Otišla je, naša Ministarka, a otišla je i još jedna naša "Žanka"...

- Veoma cenim i volim svoje kolege jer znam koliko je težak, veličanstven i značajan - u najdubljem smislu ljudskog postojanja - naš posao. I ne mogu da zamerim profesiji ako se u tolikim, mutnim virovima naše reke, poneko "zavrti" i potone. Ali, vir je čudo: može da povuče ali i izbaci nekog iz istog tog vrtloga - govorila je Rada za naš list, povodom ovog priznanja.

Predugih devet godina već nije stala pred kamere, još od poslednje klape serije "Ulica lipa", u kojoj je odigrala glavnu, a poslednju u nizu svojih televizijskih uloga, žena koju su zahvaljujući reprizama mnoge generacije upoznale kao Đildu u "Srećnim ljudima" ili Jovanku u seriji "Stižu dolari".

Karijeru je počela krajem šezdesetih, ta glumica rođena u Kruševcu 1953, i na televiziji i na filmu ostajući uvek upečatljiva, makar i u najmanjoj roli. Gledali smo je i gledaćemo je u filmovima "Sabirni centar", "Mrtav ladan", "Sok od šljiva" i mnogim drugim, obožavaju je i mlađe generacije citirajući replike njene legendarne Tetka Doke, provodadžike sklone čašici i tepanju, življe no što ju je i sam Sremac zamislio pišući "Zonu Zamfirovu".

Ovenčana je i pulskom Zlatnom arenom i niškom "Caricom Teodorom"...

Pozorištu se nadasve davala, i u toj najprolaznijoj, najneuhvatljivijoj ravni glumačkog stvaralaštva, uspela da traje, da ostane, da se pamti... Mnogo je vrhunskih rola odigrala na beogradskim scenama, zvezdarskog, teatra na Terazijama, Ateljea... Ipak, pripadala je svom Narodnom pozorištu, onom čija je prvakinja i stalna članica Drame bila decenijama, od sredine osamdesetih.

Mnogim je nagradama ovenčan Radin rad, od "Milivoja Živanovića" do Sretenjskog ordena drugog stepena koji joj je uručen lane. Kruna svega, kruna njene blistave karijere, ono po čemu ćemo je pamtiti najduže i najlepše, ipak ostaje saradnja sa Jagošem i... Žankom i Nušićem, na toj roli Ministarke koja je odavno ušla u legendu.

Ljubavlju je prema teatru i glumačkom pozivu zarazila nepovratno i svoju kćer Bojanu, iz braka sa snimateljem Predragom Bambićem, glumicu koja je sa majkom delila i kadar i scenu, između ostalog i u toj "Ministarki". Docnije je Radmila bila u braku sa Draganom Mihajlovićem.

Zbogom, Živka...

Zbogom, Žanka...

Novosti

Radmila Živković sa ćerkom Bojanom Bambić, "Ulica lipa"

Gorica Popović:

Kao familija

RADA je moja drugarica sa klase, a kada sa nekim provedete tako važne dane u mladosti, ostanete zauvek povezani poput familije. Bila je sjajna glumica posebnog senzibiliteta, fantastične prirodnosti i jednostavnosti u igri, odlična komičarka. Žao mi je što nije više igrala poslednjih godina.

Olga Odanović:

Jedna jedina

Pozorišna i filmska gromada! Veličanstvena u svakoj ulozi, svoja, posebna! Moja Ministarka, jedna jedina... Putuj s anđelima, moja draga Rado.

 

Ljiljana Dragutinović:

Odani prijatelj

Rada je moja klasna drugarica, velika glumica, iskren čovek, odani prijatelj. Volim njenu predstavu "Bunar" i ona je znala koliko sam joj se divila. Teško je bez nje, i da pomislim. Neka ide s anđelima, gde i pripada.

Pogledajte više