SEĆANJE NA BARDA NA BICIKLU: Skup u Beogradskom dramskom pozorištu u susret godišnjici smrti Jagoša Markovića

V.N.

18. 09. 2024. u 18:27

BICIKL kojim je Jagoš Marković (1966-2023) dolazio na probe u pozorište i njime se vozio kroz grad, ali i rediteljev portret, rad Lazara Đembera, izloženi su u foajeu Beogradskog dramskog pozorišta, gde su juče, u susret godišnjici smrti, uspomene na njegovu jedinstvenu ličnost, vulkanskog temperamenta i neponovljivog talenta, podelili prijatelji, saradnici, kolege reditelji, kao i glumci iz njegovih predstava.

Foto N. Skenderija, Novosti

Teatar na Crvenom krstu posvetio mu je i čitavu ovu nedelju, pa je na repertoaru 17. i 18. septembra bila njegova predstava "Sumrak bogova", dok je "Divlje meso" večeras i sutra. Otvarajući program nazvan "Sećanje na Jagoša" direktor Jug Radivojević istakao je kako je reditelj bio najbolji kada je trebalo da se "pokrene ansambl i naprave predstave koje će publika obožavati", i da je lično srećan što je bio njegov savremenik, jer je Marković bio "jedna duša, lepota i dobrota". Radivojević je obećao da će u BDP svi nastojati da baštine njegovo delo.

Režirao svakim atomom

GLUMICA Branka Katić je uz zahvalnost što je predstavom "Sumrak bogova", posle mnogo godina vratio na beogradsku pozorišnu scenu, između ostalog rekla:

- Živeo i režirao je svakim atomom svog bića. Razmišljam, da li je bio previše nežan za surovu današnjicu koju živimo?

O Jagoševoj obuzetosti pozorištem, još od detinjstva u Podgorici, govorio je reditelj Branislav Mićunović, dok se iz njegovog adolescentskog perioda Gorčin Stojanović prisetio autorske predstave "Ciceronova smrt - Spasite naše duše", izvedene u pratećem programu Sarajevskog festivala MES. Glumica Vesna Trivalić Jagoša je oslovljavala sa "mnogobrojna familija":

- Bio mi je majka, čuvarka ljubavi, dobrote, nežnosti. Otac, zaštitnik, hrabar i vredan. Dve sestre saosećajne, jedna bodri, druga plače, jer razume. Brat na biciklu za kojim stalno trčim...

O Jagošu su juče govorili i glumac Pavle Pekić i Andrija Milošević, kao i njegova dugogodišnja prijateljica novinarka Tanja Nježić.

Pogledajte više