ZLATNA ANTENA ZA ZLATNI TANDEM: Čitaoci "Novosti" biraju najbolji glumački par od danas do 4. oktobra, u okviru 14. FEDISA

J. BANjANIN 13. 09. 2024. u 21:29

NA ovogodišnjem 14. Međunarodnom festivalu drama i serija (FEDIS) peti put biće uručene Zlatne antene koje kompanija "Novosti" dodeljuje za najbolji glumački par.

Foto Igor Marinković

Smotra, čiji smo generalni medijski sponzor, održaće se od 8. do 10. oktobra u Domu omladine Beograda, pod sloganom "Samo dobre vibracije", uz učešće TV serija iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Od danas do 4. oktobra čitaoci "Večernjih novosti", "TV novosti" i naših portala na sajtu novosti.rs moći će da izaberu između deset parova, koje smo gledali u domaćim serijama premijerno prikazanim prethodne TV sezone.

Foto Z. Jovanović

A sve je počelo, sada već davne, 1968, na trećim "Filmskim susretima" u Nišu, kada su Milena Dravić i Ljubiša Samardžić dobili prve nagrade "Ona" i "On". Taj godinama nerazdvojni i po mnogo čemu nenadmašni glumački duo osvojio je priznanja za uloge u filmu "Jutro".

Već iduće godine televizija je "umešala prste" u izbor najpopularnijeg glumačkog para i dovela do jedne koliko neobične toliko i atraktivne kombinacije - Mira Stupica i Miodrag Petrović Čkalja. Velika dramska umetnica ulogom u seriji "TV bukvar" osvojila je srce miliona gledalaca, a naš najpopularniji komičar učinio je isto igrajući u serijama Lole Đukića.

Treći izbor doneo je filmsko-televizijsku kombinaciju: Milena Dravić i Jovan Janićijević Janaćko. Naša čuvena glumica svoj drugi trofej, za koji je tada tvrdila da joj je najmilija nagrada, osvojila je za film "Bitka na Neretvi", a njen kolega prvi likom Burduša u seriji "Muzikanti", čiji nadimak je nosio do kraja života. Potom je način glasanja izmenjen, pa su naši čitaoci glumački par "tražili" među onima koje su "umetnički venčali" već sami pisci i reditelji.

Foto Arhiva

Jovan Janićijević Burduš i Milena Dravić

Po uzoru na slavno priznanje, FEDIS i "Novosti" 2020. obnovili su priznanje za najbolji glumački par u novom ruhu. Kao što su nekada stotine hiljada čitalaca slale kupone, kasnije i SMS poruke, sa glasovima za "nju" i "njega", tako su desetine hiljada posetilaca našeg portala do sada odredile četiri "zlatna para".

Foto Arhiva

Dara Džokić i Mima Karadžić

Posle sedam godina pauze, prvi dobitnici obnovljene nagrade bili su mladi glumci Olja Lević i Luka Raco za uloge Mile i Alekse u "Igri sudbine". Naredne, 2021, priznanje su dobili njihovi TV roditelji, odnosno Milica Milša i Vladan Savić (kao Ada Kanački i Ivan Ožegović).

Potom je laskava titula otišla u ruke muzičkoj zvezdi Milici Pavlović i glumcu Milošu Timotijeviću, za uloge u krimi-drami "Pevačica". Osim dodele nagrade Zlatna antena na finalnoj večeri FEDIS-a, pobednički par od leta 2021. izlazi i pred publiku na "Filmskim susretima" u Nišu. Kao nekada, naši prošlogodišnji laureati Milica Milša i Danilo Čelebić (Lala i Balša Doder u seriji "Zakopane tajne") poklonili su se nedavno gledalištu na Niškoj tvrđavi. Time je potpuno obnovljena tradicija duga 45 godina.

KO JE U TRCI

OVE godine takmiče se Suzana Lukić i Nikola Trišić ("Popadija"), Isidora Simijonović i Jadran Malkovič ("Azbuka našeg života 2"), Mirjana Joković i Dragan Petrović ("Poziv"), Tamara Dragičević i Milan Marić ("Toma"), Milica Janevski i Radovan Vujović ("V efekat"), Teodora Dragićević i Stiven Mur ("Vazdušni most"), Marija Vicković i Nenad Stojmenović ("Radio Mileva"), Tatjana Šojić i Lazar Ristovski ("Drim tim 2"), Ana Lečić i Vule Marković ("Dug moru 4"), kao i Paulina Manov i Petar Benčina ("Toma").

Pogledajte više