BRANISLAV LEČIĆ POVODOM NAGRADE ZA MUŠKU ULOGU NA FESTIVALU DUODRAME U TOPOLI : Umetnost pobeđuje svakodnevni život

M. N. M. 09. 09. 2024. u 16:27

NAGRADA za najbolju mušku ulogu na upravo završenom 11. Festivalu duodrame u Topoli pripala je Branislavu Lečiću, za rolu u predstavi "Oleana" u režiji Egona Savina i u produkciji Centra za kulturu Tivat.

promo

- Posebno mi je zadovoljstvo što sam dobio ovu nagradu, koja spada u red onih koje ću večno pamtiti. Došla je u pravom trenutku, kada mogu da kažem da sam doživeo neku profesionalnu satisfakciju. Zato, zahvaljujem se svima što ste imali hrabrosti da umetnost pobedi ono što je svakodnevni život - izjavio je Lečić povodom priznanja, koje je stiglo baš za onu ulogu koja referira na njegov stvarni život.

Naime, "Oleana" po tekstu Dejvida Memeta, duodrama je o muškarcu na poziciji moći koji biva optužen za seksualno nasilje nad mladom koleginicom, koju igra Jovana Krstić. Upravo zbog teme predstave i činjenice da pomenutog moćnika tumači Lečić, koji se sa sličnim optužbama suočavao, reditelj Luka Jovanov povukao je predstavu "Zatvaranje ljubavi" iz takmičarske selekcije festivala u Topoli. Selektor festivala Irfan Mensur odbio je ponudu Jovanova da se predstava odigra u revijalnom delu, braneći "ne Lečića već zdrav razum i teatar", i navodeći da ni Egon Savin ne zaslužuje da se "Oleana" stavlja u kontekst nečega što skrnavi pozorišnu umetnost.

- Tema kojom se komad "Oleana" bavi, okrznula je moj lični život - ističe i sam Lečić. - Kao neko ko dolazi iz "stare škole", moj profesor sa FDU, Minja Dedić, naučio me je da glumac mora biti hrabar i obračunati se kroz profesiju sa sopstvenim životom i sa svim onim što se u njemu dešava ma koliko bolelo. Iza slučaja koji me prati poslednjih godina ostaće samo ovaj komad. Odustajem od svih tužbi koje sam vodio do sada sem prekršaja kada je u pitanju deveta Božija zapovest: "Ne svedoči lažno na bližnjega svog" i ostavljam na savesti svakom da sudi o meni. Stavljam tačku na ovaj slučaj i više o tome neću govoriti. U završnici svoje karijere radiću samo sa kolegama iz svoje branše gde postoji uzajamno poštovanje i poverenje. Takve kolege i koleginice su mi ceo život ispunjavali srce. Kako sam počeo, tako ću i završiti. Sačuvaću radost. Ovu nagradu posvećujem mojoj ćerki Ani i njenoj radosti.

Pogledajte više