ZA ROĐENDAN PRIČA O OBRENOVIĆIMA I ISTORIJA TEATRA: Vesna Burojević, direktor Muzeja pozorišne umetnosti Srbije

Vukica STRUGAR

01. 08. 2024. u 16:54

U NAREDNU godinu Muzej pozorišne umetnosti Srbije ulazi obeležavanjem značajnog jubileja: 75 godina postojanja i izdavanjem monografije o istoriji kuće. Ustanova od nacionalnog značaja, smeštena je u Božićevoj kući (Gospodar Jevremova 19), zdanju koje je 1836. godine podigao svinjarski trgovac Miloje Božić i koje je samo po sebi - spomenik kulture. U ovoj, inače veličinom skromnoj zgradi, čuva se teatrološka građa koja svedoči o razvoju pozorišta od 18. veka do danas.

foto V.Strugar

- Muzej obično priprema dve tematske izložbe godišnje. Nekada su to značajni jubileji, a ponekad izložbe o dobitnicima značajnih priznanja. Prethodnih godina radili smo, najčešće, jednu istorijsku izložbu (povodom sto godina Baleta ili Opere u Srbiji), takođe, i jednu tematsku koja je bliža savremenom dobu - objašnjava Vesna Burojević, direktor Muzeja. - Želimo da privučemo pažnju mlađe publike na ono što radimo, pa tako realizujemo izložbe posvećene nekom ko je doskora bio među nama i još je živ u sećanjima savremenika, kao što su, na primer, Nebojša Glogovac, Miša Janketić ili Soja Jovanović. Tim povodom, saradnici govore o njihovom životu i delu kojima su svedočili. To garantuje uspeh, ove izložbe imaju divne prateće programe u kojima se čuju neposredna sećanja.

foto Vikipedija

Miloš Obrenović

Izložba koju Muzej pozorišne umetnosti planira da postavi početkom septembra nosiće naziv "Dinastija Obrenović i pozorište". Kako beleži Narodno pozorište u istorijatu svoje kuće, u zimu 1867/68. zbilo se drugo, veoma značajno gostovanje Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada u Beogradu, čija trupa je izvela šezdeset četiri predstave u neadekvatnim salama "Kod Krune" i "Kod engleske kraljice". Ostalo je zapisano da je knez Mihailo, posle jedne od tih predstava, saopštio istorijsku odluku: "Sazidaću ja vama teatar za sebe pa ćete biti sasvim zadovoljni". Knez i Državni savet odredili su i novu lokaciju za pozorišnu zgradu - bivši turski plac kod Stambol-kapije. Obnavlja se i davanje priloga, a sam knez je priložio pet hiljada dukata. Nažalost, nije dočekao početak radova, jer je ubijen 3. juna 1868. godine, pa je kamen temeljac postavio knez Milan...

- Pričaćemo o Obrenovićima kao osnivačima pozorišta, ali i kao temi književnih dela. Njihov život vezan je za teatar mnogo više nego što se na prvi pogled čini. Izložba će obuhvatiti četiri vladara dinastije Obrenović. Autor će biti Biljana Ostojić, viši kustos. Veoma ozbiljno posvetila se ovom projektu istražujući šta je knjaz Miloš uradio u začecima pozorišnog života koji je i pokrenuo u Srbiji, ulozi kneza Mihaila u osnivanju Narodnog pozorišta, koji je obznanio i da će dati lična sredstva za njegovu izgradnju. Kralj Milan i kralj Aleksandar interesantne su ličnosti kao tema dramskih dela, između ostalih, "Konaka" Miloša Crnjanskog i "Vile Sašino" Gorana Markovića... Izložba će obuhvatiti fotografije, dokumenta, prva izdanja srpskih drama koje su im posvećene, plakate sa prvih predstava. Sve u svemu, prikazaće ono što u Muzeju čuvamo. Ne posedujemo njihove lične predmete, imamo ono što se odnosi na njihove veze sa teatrom.

foto MPUS

Muzej pozorišne umetnosti Srbije

Povodom sto godina rođenja Mire Trailović, planirana je i izložba koja će se baviti isključivo njenim rediteljskim radom.Autor je muzejski savetnik Aleksandra Milošević, a izložba će "ući" i u sledeću godinu u kojoj se obeležava i značajan jubilej - 75 godina postojanja.

- Naš mali kolektiv, u našoj maloj zgradi, pažljivo planira kako to da uradi i pokaže baštinu prethodnih decenija. Značajne projekte koji su iza nas i šta se sve čuva u našim depoima. Imaćemo i bogat prateći program o svim onim saradnicima koji su doprineli radu Muzeja i stvarali njegovu istoriju. Želimo da budu i gosti i domaćini na obeležavanju jubileja. Uveliko prikupljamo materijal, a izložba je planirana na proleće.

foto Vikipedija

Mihailo Obrenović

Istim povodom, objašnjava Vesna Burojević, pojaviće se i monografija. Obuhvatiće redizajnirano izdanje monografije o prvih pedeset godina Muzeja, uz priloge o proteklih četvrt veka.

- Nadamo se da ćemo dobiti sredstva i objaviti je na dan osnivanja Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, 30. novembra 2025. godine. Imamo i druge ideje za programe, ali pošto je u toku izrada finansijskog plana ne znamo kakvim ćemo sredstvima raspolagati, pa ćemo se prilagoditi novčanim mogućnostima. Inače, u ovom poduhvatu ćemo svi biti angažovani: mali smo kolektiv i jedni drugima pomažemo u svakom poslu. Tako će biti i ovog puta. Izložbu će raditi muzejski savetnici Jelica Stevanović i Mira Odavić, priču o monografiji vodiće Aleksandra Milošević, ali ćemo podeliti zadatke.

Direktor Muzeja ističe da već treću godinu ostvaruju dobru saradnju sa organizatorima Festivala festivala u Trebinju:

- Publika koja voli pozorište, voli i priče o njemu. Ove godine gostovali smo sa izložbom posvećenom Trebinjcu, Nebojši Glogovcu, a u razgovorima smo da sledeće uradimo izložbu o nedavno preminulom, svestranom dramskom umetniku Gojku Šantiću koji, takođe, potiče iz tih krajeva. U izdanju Muzeja svojevremeno se pojavila njegova knjiga "Dvojstvo istoga", pa bi bilo lepo da ga predstavimo njegovim Hercegovcima i oživimo sećanje na jednog velikog glumca.

Dramska baština

U OKVIRU pratećeg programa nedavno završenog 67. Festivala festivala u Trebinju, otvorena je izložba Muzeja pozorišne umetnosti Srbije "Nebojša Glogovac - iz porodičnog albuma" autorke Mirjane Odavić i predstavljena izdavačka delatnost kuće - "Dramska baština" (XV kolo), kao i časopis za pozorište i umetnost "Teatron".

Pogledajte više