IDEJA JE DANAS NAJSKUPLJA STVAR NA SVETU: Anica Dobra, dobitnica nagrade „Aleksandar Lifka“

J. L. 21. 07. 2024. u 14:49

Pulskoj „Zlatnoj Areni“, „Carici Teodori“, „Zlatnoj kameri“, „Zoranovom brku“, „Ćuranu“, Sterijinoj nagradi i drugim brojnim prestižnim filmskim i pozorišnim priznanjima koje je tokom skoro četiri decenije duge karijere zavredela Anica Dobra, pridružio se i „Aleksandar Lifka“.

foto:FEF Damir Vujković

 Za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, priznanjem koje nosi ime pionira sedme umetnosti na ovim prostorima, nagrađena je na ovogodišnjem  31. Festivalu evropskog filma na Paliću.

-Na svu sreću, mogu da nađem mir, azil i uzbuđenje u svom poslu i koliko godi dobijanje nagrada nije deo posla, to je više „tačka na I“, radujem se da još uvek imam entuzijazma i uzbuđenja za sve što nosi jedna ovakva nagrada. Ona podrazumeva sve ono što je bilo pre mene i buduće dobitnike i to sve zajedno ostaje za istoriju. Obzirom da je najvažnije da se pronađemo u onome što radimo, onda je ovo i potvrda da sam na dobrom putu – smatra naša poznata glumica. – Glumačko društvo koje je do sada dobilo nagradu ne bi bilo kompletno bez reditelja, snimatelja, scenografa i svih drugih jer mi ne možemo da funkcionišemo jedni bez drugih i nadgrađujemo jedni druge tako što se nadopunjujemo inspiracijom. Na prvom mestu je njihova vizija, a onda dolazimo mi da domaštamo, da napravimo šta žele.

Publika na velikom platnu, tv ekranima i daskama koje život znače zna je po brojnim ulogama, za koje je, kako kaže, bilo potrebno poslušati mnogo unutrašnjih glasova i povezati sve niti koje se javljaju tokom procesa.

-Svako iskustvo u životu može da bude obogaćujuće ili da nam život učini prokletim. Ovo je proces koji je stalno ambivalentan, ide iz minusa u plus i obrnuto. Svaki put postoje iste sumnje, ista euforija, radost... Imam sreću da radim posao koji volim i to je veliko ispunjenje, ne samo u glumi nego uopšte u životu, i to olakšava čitav proces – dodaje Anica. - Nije svaki scenario takav da pruži doživljaj zadovoljstva i sreće, ali kada se to desi onda to podrazumeva sve te uspone i padove, razmišljanja, razgovore, nespavanja, inspiracija. To su sinhroniciteti i jako fina matematika.

Od kako je odigrala svoju prvu ulogu promenilo se mnogo toga, a u tome je najupečatljiviji odnos umetnika i produkcije, koji su često na suprotnim stranama.

-Kada sam bila mlada glumica pitali su me da uporedim način rada u Jugoslaviji i Nemačkoj. Tada sam shvatila da je suština svakog autora potreba da ispriča priču, da se bavi temama koje su životne i okružuju nas. Vrlo brzo sam naučila i da ono šta je produkcija, odnosno ono šta podrazumeva brojke i novac, predstavlja kontratežu umetnosti. Oni su tu da ograniče ono šta bi mi da domaštamo – jasna je Dobra. – Nekada je možda važilo „koliko para toliko muzike“, ali danas je ideja najskuplja stvar koja postoji. Ponestaje nam ideja a ako se pojavi treba je zgrabiti i uraditi kao da je prva i poslednja u životu. To je ono što će se prepoznati. Uslovi su nekad jako loši, nekada dobri ali ne bi trebalo da utiču na naš posao. Živimo u takvom vremenu da je najvažnije da se okrenemo jedni drugima, da pogledamo i shvatimo jedni druge i da na taj način kreiramo. Ostalo ćemo nekako da ispeglamo.

U tom pogledu, pri kreiranju neke uloge, najavžnije su čitajuće probe kojih sada gotovo da nema.

-Komunikacija je najvažnija. Glumački razmišljam o svom liku, a kroz razgovor sa drugima dobijem celu sliku. U srećno vreme, kada sam ja počinjala, čitajuće probe su bile obavezna stvar. One su najdragoceniji deo procesa rada jer čujemo jedni druge, a to nas dovede do nečeg novog šta može da se nadgradi u kadru – ističe glumica. – Scenario nije kraj, on je početak ma koja da je verzija, onda dolaze probe, pa snimanje, što opet donosi nešto novo. To je uvek nepredvidivo, ne zavisi od nas i upravo to je čarolija a dok ona postoji, postojaće i ovakvi festivali kao dobro opravdanje da se ljudi koji slično razmišljaju vide i razmene mišljenja. Nadam se da neće skoro doći to vreme u kome će veštačka inteligencija da preuzme posao glumca. Mislim da će živ čovek uvek biti ekskluziva, sa svim greškama i manama, sa svim što nosi i može da ispolji u tom trenutku.

Pogledajte više