ODLAZAK FILMSKE KOSTIMOGRAFKINJE: Preminula Mirjana Ostojić čiji potpis nose ostvarenja "Dom za vešanje", "Okupacija u 26 slika", "Hajka"...

V.V.S.

15. 07. 2024. u 17:36

U BEOGRADU je u 91. godini preminula Mirjana Mira Ostojić, filmski kostimograf i istoričarka umetnosti - saopštilo je Udruženje filmskih umetnika Srbije.

foto UFUS

Filmskom kostimografijom je počela da se bavi 1966. godine i, prema sopstvenim rečima, živela je i radila isključivo od filma. Njen bogati umetnički staž obuhvata više od 50 filmskih ostvarenja.

Filmski kostimi Mire Ostojić, u svakom od filmova u kojima je radila, potvrđuju se kao uzorne i pamtljive autorske kreacije. Sarađujući, pored ostalih, sa najznačajnijim autorima srpskog i jugoslovenskog filma, Živojinom Pavlovićem ("Hajka", "Dezerter") Dušanom Makavejevim ("Ljubavni slučaj") Goranom Paskaljevićem ( "Pas koji je voleo vozove"), Lordanom Zafranovićem ("Okupacija u 26 slika"), Emirom Kusturicom ( "Dom za vešanje" ) i drugima, Mira Ostojić uobličila je jedinstveni kostimografski rukopis i prepoznatljivi način kostimografskog mišljenja.

Kako se navodi, činjenica da je radila sa najboljima i radila najbolje, potvrđuje njenu visoku umetničku klasu i značajno mesto koje zauzima u istoriji srpskog filma u domenu filmskog kostimografskog stvaralaštva. Nominovana za "Oktobarsku nagradu" Grada Beograda za film "Okupacija u 26 slika", nosilac je plakete Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, dobitnik posebnog priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi u Republici Srbiji, dobitnik je i UFUS-ovog priznanja za celokupno stvaralaštvo i trajan doprinos srpskoj kinematografiji 2016. godine.

Kremacija će se obaviti na Novom groblju u četvrtak, 18. jula u 9 sati.

Pogledajte više