ANICA DOBRA, PAPAMIHAEL I KENOVIĆ DOBITNICI "LIFKE": Proglašeni laureati Festivala evropskog filma Palić

J. L. 08. 07. 2024. u 13:02

Ovogodišnji dobitnici priznanja "Aleksandar Lifka", koje se dodeljuje u okviru Festivala evropskog filma Palić za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, su glumica Anica Dobra u kategoriji domaćih stvaralaca, direktor fotografije Fedon Papamihael u kategoriji inostranih stvaralaca, i reditelj Ademir Kenović kome će biti dodeljena Regionalna Lifka.

Foto Košutnjak film

Glumica Anica Dobra jedna je od najprestižnijih srpskih i jugoslovenskih glumica na evropskoj i internacionalnoj filmskoj sceni.

Fedon Papamihael, nagrađivani direktor fotografije, u svojoj radnoj biografiji ima preko 40 dugometražnih filmova kao direktor fotografije. Među poznatim ostvarenjima na kojima je radio su "Hotel od milion dolara" Vima Vendersa, "Stranputice", "Potomci" i "Nebraska" Aleksandera Pejna, "Identitet", "U 3:10 za Jumu" "Hod po ivici", "Indijana Džons i artefakt sudbine" Džejmsa Mangolda, "W" Olivera Stouna, i mnoge druge. Za rad na hvaljenom crno-belom filmu "Nebraska", Fedon je dobio nominaciju za Oskara, BAFTA nominaciju i ASC nominaciju, kao i druga priznanja. Pored svog rada na dugometražnim filmovima, Fedon je snimao i režirao preko 100 reklama, muzičke spotove, a radio je i na televiziji. Živi u Los Anđelesu i Atini.

Ademir Kenović (Sarajevo, 1950.) je bosansko-hercegovački režiser, producent i scenarista. Radio je na mnogim dokumentarnim i igranim filmovima, kao i obrazovnim filmovima za domaće TV stanice. Tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992-95.) režirao je i producirao brojne ratne dokumentarne filmove, među kojima je „Sarajevo: Ulica pod opsadom" prikazan širom sveta i nagrađen BAFTA nagradom. Jedan je od osnivača „Refreš Prodakšn" u okviru koje se bavi produkcijom i distribucijom igranih, kratkih i dokumentarnih filmova i serija. Režirao je filmove "Tajni prolaz" (2004.), "Savršeni krug" (1997.), "MGM Sarajevo" (1994.), "Sarajevo – Ulice pod opsadom" (1993), "Kuduz" (1989.), "Ovo malo duše" (1986.) i mnoge druge.

Pogledajte više