MESEC DANA U ZNAKU VAJARSTVA: U Kikindi otvoren 43. internacionalni simpozijum skulpture „Terra“ (Foto)

Rada Šegrt 05. 07. 2024. u 23:12

Kikinda je ponovo, 43. godinu uzastopno ovog meseca u znaku skulptra od gline, jer je večeras zvanično označen početak Internacionalnog vajarskog simpozijuma „Terra“.

Foto: R. Šegrt

U centru grada su izložene skulpture velikog formata, koje su prošle godine uradili učesnici, a u galeriji „Terra“ prikazen su one manjih dimenzija. Ova izložba trajaće godinu dana što, pored ostalog, „Terru“ čini dodatno jedinstvenom.

- „Terra“ je istinski prevazišla okvire u kojima deluje. Ona je važna jer umetnicima rađa ponovno oduševljenje za ono što je njihova delatnost. Kod svih vajara, pa tako i kod onih koji su prošle godine ovde radili, primetno je oduševljenje u susretu sa materijalom i svojom idejom, kao i u susretu sa ljudima koji su ovde da materijal učine plemenitim, zajendo sa umetnicima, i u susretu sa gradom. Meni se čini da Kikinda i „Terra“ žive zajedno, jer 42 godine zajedničkog života nije malo. „Terra“ je ogromno mesto slobode, igre, umetničke imaginacije i iskrenog umetničkog oduševljenja - rekla je na otvaranju Nela Tonković, autorka teksta u katalogu izložbe.

Foto: R. Šegrt

Izložba velikih skulptura na trgu u Kikindi

Ove godine zadovoljstvo i oduševljenje što će do kraja meseca svoje ideje i inspiraciju izražavati u glini imaju srpsko-kanadske umetnice Vesna Perunović i Božica Rađenović, iz Rumunije Anamarija Šerban, iz Velike Britanije Stiven Mas, a iz naše zemlje Milorad Stajčić i Srđan Arsić.

- Za svakog umetnika je velika čast da učestvuje na „Terri“. Uslovi za rad su na svetskom nivou, čak su bolji nego u Kanadi. Ovde je fenomenalno. Drago mi je i što sam u Banatu, jer mi je majka Banaćanka, pa osećam kao da sam se vratila kući. Imam mnogo ideja. U glini sam radila davno, kao student, a tada sam i čula za simpzijum i oduvek sam želela da učestvujem. Povratak glini je kao povratak maternjem jeziku- navela je Božica Rađenović, rođena Beograđanka koja tri decenije živi u Kanadi.

Održavanje simpozijuma „Terra“ podržaaju Grad Kikinda i Pokrajisnki sekeratrijat za kulturu. Dragan Traparić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, ocenjuje da je pohvalno da simpozijum traje ovako dugo.

- Ovde se i uči vajanje u glini velikog formata čega nema nigde u svetu. Drago nam je što ovakvo stvaralaštvo podržavaju i Ministarstsvo kulture i Grad. Od 2017. godine sekretarijat je izdvojio šest miliona dinara – naveo je Traparić.

Pogledajte više