"TRI PRASETA" ZA KRAJ: Tokom prethodne sezone Dečje pozorište RS poklonilo se publici više od 180 puta

V.V.S.

04. 07. 2024. u 16:19

DEČJE pozorište Republike Srpske završilo je lutkarskom predstavom "Tri praseta" ovu sezonu,a tokom godine imali su više od 180 izvedenih predstava.

foto NP Republike Srpske

Kako se najvljuje, narednu pozorišnu godinu otvoriće lutkarska predstava "Princezine pocijepane cipelice", u režiji Slavča Malenova iz Bugarske.

Upravo zavšenu sezonu otvorila je premijera "Crvenkapice", u režiji Ljudmile Fedorove, potom su usledila još tri nova naslova - "Bajka o malom Nikoli", "9 života mace Lukasa" i "Tri praseta".

Pozorište je učestvovalo i na brojnim međunarodnim festivalima: "Sedam gavranova", u režiji Jakuba Maksimova, pobedila je i osvojila Gran pri na 12. Lutkarskom bijenalu u Bugojnu, a dobila je još dve nagrade - za najbolju dramaturgiju i kreaciju lutaka. Ista predstava bila je i u selekciji 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica gde je osvojila Gran pri žirija publike.

Predstava "Bio jednom jedan lav" učestvovala je na trećem Međunarodnom lutkarskom festivalu u Mostaru ( nagrada za najbolju muziku, priznanja glumcima Nikoli Milakoviću i Đorđu Jankoviću), dok je na 29. Međunarodnom lutkarskom festivalu u Istočnom Sarajevu "Lav" osvojio nagradu pod nazivom "Novi izazovi u lutkarstvu". I tu nije kraj - na 18. Dečjem pozorišnom festivalu "Pozorište Zvezdarište" u Beogradu, ista banjalučka predstava, proglašena je najboljom i osvojila Gran pri festivala. Da je prepoznata i van regiona, potvrđuje činjenica da je imala i šest izvođenja u Ankari ovog proleća, gde je nagrađena Specijalnom plaketom festivala.

Pogledajte više