ROMAN O RAVNICI I OBIČNO-NEOBIČNIM LIKOVIMA: Promocija "Vile Fazanka" Bojana Krivokapića, nominovane za Evropsku nagradu za književnost

V.C.S.

02. 07. 2024. u 12:15

ROMAN "Vila Fazanka" Bojana Krivokapića, koji je bio nominovan za ovogodišnju Evropsku nagradu za književnost, biće predstavljen u sredu, 3. jula, u 19 sati, u Kulturnom centru Grad.

Pera Knežević

Roman predstavlja Anu po povratku iz inostranstva, gde je provela skoro ceo radni vek, koja kupuje stan "s pogledom na Dunav i Dom armije", pokušavajući da se udomi, ali joj "ptice iz prošlosti ne daju mira". Jednog avgusta odlazi na sever ravnice, u Vilu Fazanku, da pričuva kuću i vižlu najbolje prijateljice.

Kako navodi izdavač "Arete", to je početak grozda priča, susreta i odnosa nekih naizgled običnih, ali i vrlo neobičnih likova: " Ovo je roman o mirnoj ravnici koja bubri kao potkožni prišt i iz koje glasovi prošlih vremena i nekadašnji stanari stuštenih kuća svojim višeglasjem ne dopuštaju velu zaborava da ih prekrije. Vila Fazanka, u kojoj se jedan u drugi prelivaju ambijent primorski i ravničarski, roman je i o mogućim ljubavima i svetu u kojem gubici ne moraju da nas povuku na dno, već nam otvaraju nove spoznaje i dovode nas do spokoja."

Arete

Krivokapić je dobitnik više nagrada za prozu i poeziju, među kojima je i Nagrada Mirko Kovač za najbolje delo mladog autora u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori 2018, za roman "Proleće se na put sprema".

Razgovor sa autorom moderiraće spisateljica Marijana Čanak, a događaj se realizuje u saradnji KC Grad sa Kreativnom Evropom i Evropskom nagradom za književnost, u okviru programske platforme "Booking".

Pogledajte više