O ZAJEDNIČKOJ TRAUMI: Promocija knjige Aleksandre Mihajlović u knjižari "Geca Kon"

Vojislava Crnjanski Spasojević 20. 06. 2024. u 18:26

ALEKSANDRA Mihajlović je u knjizi "Zapričavanje, zavaravanje, zavirivanje" fokusirana na period koji nismo razrešili ili ga bar nismo razrešili na ovako književno zanimljiv i raspričan način.

V.C.S.

 Bez želje da se obračunava, ona pokušava da odgovori na pitanje šta nam se desilo, kazao je književni kritičar i urednik Petar Arbutina u knjižari "Geca Kon", u Beogradu, na predstavljanju ovog romana, koji je, 12 godina posle prvog izdanja, reizdao Službeni glasnik.

- Kroz individualnu priču teži da objasni kako se desilo da od Jugoslavije dođemo do niza smušenih zemalja, koje muče slični problemi, i zašto je ta nekadašnja zajednička država propala ako je bila tako dobra kao što se verovalo. Njena junakinja je marketinški menadžer, što je veoma zanimljiva književna pozicija koja omogućava stalno kretanje između istine i generičke stvarnosti koju profesija stvara - kazao je Arbutina.

Dodao je i da je roman sačinjen od "pripovedačkog medaljona", koji na okupu drže labave veze. Svaki segment tog medaljona priča je u malom. Izdvojio je i citat iz knjige: "Svi smo bili nasukani na ideale svojih roditelja," koji slika jedno vreme i jednu generaciju, omogućivši čitaocima da krenu sa linije "prepoznavanja onoga što se zaboravilo".

Aleksandra Mihajlović je priznala da priča ima ličnu obojenost, budući da su njeni roditelji različite vere - otac iz Srebrenice, majka iz Bratunca.

- Kada je prvi put objavljena, javljali su mi se ljudi koji su se nalazili u sličnoj situaciji kao ja. Ipak, bilo je prerano za taj roman, neophodan je bio protok vremena i odmak od događaja. Knjiga govori o Elektrinom kompleksu, koji se može manifestovati i kroz čežnju da budete sa ocem koji nije tu - kazala je autorka, primećujući da je njena junakinja vernik, "onaj koji veruje u čuda".

V.C.S.

Primetila je i da je danas književnost ličnija nego bilo kad pre, a na pitanje publike koliko njeno delo pomaže u prevazilaženju traume, kazala je da može pomoći da se trauma osvesti, možda i malo zaleči, ali ne i da se izleči.

Odgovarajući na to kada će knjigu promovisati u Srebrenici, ispričala je kako je prethodni odlazak u ovo mesto za nju bio veoma emotivan. Promovisala je svoju knjigu za decu "Sofijine mudrolije mudrolije sa Kraljevićem Markom", a druženju su prisustvovala i srpska i bošnjačka deca:

- I jedni i drugi su bili veoma uzbuđeni. Muslimanske devojčice su skidale zapise sa lančića i davale mi na poklon, a srpske dovočice brojanice sa ruku. Bila je to najlepša promocija na kojoj sam bila - priznala je Aleksandra Mihajlović.

Odlomke iz romana čitale su glumice Milena Predić i Sofija Juričan, a u pauzama je svirao Trio Krstić.

Pogledajte više