POZORIŠNI "KRAMER: Novi naslov u Beogradskomdramskom pri kraju sezone

V.V.S.

14. 06. 2024. u 11:57

ČUVENI filmski naslov "Kramer protiv Kramera" dobija svoju pozorišnu verziju: premijera je 15. juna u Beogradskom dramskom pozorištu, a pred gledaocima će se naći poznata priča o raspadu braka, starateljstvu nad detetom i rodnim ulogama.

foto TANJUG

Američka filmska drama Roberta Bentona nastala je 1979. godine, zasnovana na istoimenom romanu Ejverija Kormana. Glavne uloge tumačili su već slavni Dastin Hofman i Meril Strip (još uvek u usponu), a ovo ostvarenje se na potresan način bavilo posledicama razvoda, samohranim roditeljstvom i "prečim pravom" na starateljstvo...

Reditelj Slobodan Skerlić je priču iz sedamdesetih godina prošlog veka smestio u

FOTO: Profimedia

 

savremeno doba, opredeljujući se za "redukciju sredstava" i likova, maksimalno se oslanjajući na glumačku igru Andrije Kuzmanovića, Nade Macanković i Marije Pikić.

Sa stavom da pozorište čine "strast i nekoliko dasaka na sceni", reditelj je istakao da se nisu mnogo oslanjali na poznati film niti njegovo postojanje doživeli kao opterećenje:

- Nema pozitivnih i negativnih likova, nema borbe dobra i zla - naglasio je Skerlić. - Imamo stvarne ljude u očajničkom naporu da izbalansiraju karijeru i životne ambicije, s jedne, i obaveze prema bliskim ljudima, s druge strane.

Andrija Kuzmanović je rekao da su u radu na predstavi imali nežan i pravi proces:

- Dosta smo vremena posvetili privatnim iskustvima. Našli smo miris predstave. Veoma smo nežni, bez obzira na to što se u porodici dešavaju stvari koje ne budu uvek nežne - kazao je Kuzmanović.

Da nisu hteli imitaciju i poređenje, potvrdila je Macankovićeva, dok je Marija Pikić istakla da je rad na predstavi bio intiman proces i veliko uživanje.

Dramaturg je Jelena Mijović, scenograf Mia David, kostimograf Jelena Milić.

Pogledajte više