MUZEJSKO UMREŽAVANJE SRBIJE: U Jagodini dela Pomorišca, a u Novom Sadu Ilije Bosilja i Save Sekulića

M.Kralj

13. 06. 2024. u 20:18

LETO u Jagodini biće u duhu Vase Pomorišca i njegovih umetničkih dela, dok će Novi Sad i njegovi gosti moći da uživaju i pronađu lepotu i neke nove vrednosti u stvaralaštvu Ilije Bosilja i Save Sekulića, istakla je Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, najavljujući saradnju sa Muzejem naivne i marginalne umetnosti.

Bosilj, Majka Jugovića Foto promo

Naime, ove dve institucije su razmenile svoje dve najuspešnije izložbe u poslednje vreme, pa će u Jagodini večeras biti otvorena postavka "Pomorišac - Vasa Pomorišac" Ane Ereš i Jelene Ognjanović, dok će od sutra u Srpskoj Atini pred posetiocima biti postavka "Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić".

Foto promo

Pomarišac, Banović Strahinja

- Izložbu kojom smo obeležili jubilej, 175 godina od osnivanja Galerije Matice srpske, posvećenu Pomorišcu, predstavićemo u Jagodini i pokazati kako jedan umetnik, koji je bio na margini srpske umetnosti, predanim radom stručnjaka, konceptom i kvalitetnom postavkom, može da postane centar i jedna od vodećih ličnosti domaće likovne umetnsti 20. veka - objasnila je upravnica GMS. - Isto tako, želja je bila da jednu zbirku iz Jagodine i ono što se dugo smatralo marginalnom umetnošću predstavimo u Novom Sadu, pa će se tako dela Save Sekulića i Ilije Bosilja prvi put naći pod krovom Galerije Matice srpske. To je na izvestan način rušenje tabua i dovođenje u pitanje toga šta je margina, a šta centar. Ovom razmenom dokazujemo da su najvažniji visoki kvaliteti umetničkih dela, visoki profesionalni pristup i dobra saradnja.

Vrsni vitražista

POMORIŠČEV opus čine dela u različitim medijima i različite tematike - od portreta, religioznih i mitoloških kompozicija u ulju, preko istorijskih i narodnih motiva u fresko-slikarstvu, do ilustracija za knjige, nacrta za novčanice... Ono što je manje poznato, a sa čime će se upoznati sada i publika u Jagodini, istakla je koautorka izložbe "Pomorišac - Vasa Pomorišac" Jelene Ognjanović je da je bio vrsni vitražista, koji je ovu tehniku savladao kao jedini naš umetnik školovan u Londonu.

Direktorka MNMU iz Jagodine Ivana Bašičević Antić je podsetila da je postavka koju donose Novosađanima imala velikog uspeha u Casa dell'Art Brut, gde je zbog interesovanja italijanske javnosti dva puta produžavana.

- Ako je izložba postavljena na visokom profesionalnom nivou, onda zaslužuje da ima nekoliko prikazivanja, jer time vrši svoju suštinsku misiju, ulazi u dijalog sa većom publikom i ostavlja dubljeg traga - naglasila je Ivana Bašičević Antić, koja je i kustos izložbe uz Martu Morganu Rudoni.

Foto promo

Sekulić, Nesložni konji

Postavku "Svesno napuštanje realnosti" čini 67 radova dvojice klasika naivne umetnosti koji su, poslednjih decenija, dobili novo čitanje i vrednovanje. Prate je i dva dokumentarna filma u kojima su razgovori sa umetnicima, reditelja Žike Mitrovića (o Bosilju) i Slobodana Pešića (o Sekuliću).

Potvrda da se naše muzejske institucije sve više umrežavaju zajedničkim projektima, a i mimo njih je i to što se jučerašnje predstavljanje saradnje GMS i MNMU odvijalo pod krovom Muzeja Jugoslavije.

Pogledajte više