RASKOŠNE ODEŽDE DESPOTA STEFANA LAZAREVIćA I ĐURAĐA BRANKOVIĆA: Novi eksponati u Istorijskom muzeju Srbije

M.A.K.

31. 05. 2024. u 20:24

DVA nova eksponata od juče su deo izložbe "Čekajući stalnu postavku" u Itorijskom muzeju Srbije. reč je o rekonstrukcijama odeždi despota Stefana Lazarevića i despota Đurđa Brankovića, koje je izradila kostimografkinja Jelena Stokuća sa timom saradnika. One su predstavljene na posebno dizajniranim lutkama vajara Darka Kuzmanovića.

Foto promo

Odežda despota Stefana, dekorisana raskošnim ornamentima, urađena je po uzoru na ktitorsku fresku iz njegove zadužbine manastira Manasije:

- Sakos je tamnocrvene boje, a ornamenti na njemu su,kao i na licu plašta, orlovi upisani u krugove - objašnjavaju u IMS. - Loros je uzan, zlatan, i poput manijakisa, optočen je ručno rađenim plavim i crvenim kamenjem sa biserima, dok mu je postava zelena. Perivrahioni, pravougaone pločice, su našiveni samo sa spoljne strane mišica, dok su rote pozicionirane na laktovima, epimanike na krajevima rukava, a četvrtaste "tabulae" sa strane u visini kolena. Plašt je nešto svetlije boje, sa ogrlicom koja ima kružne ornamente, najtipičnije dekoracije antičkih tunika, koja se prenela na vizantinski carski ornat. Postava plašta je plava sa zlatno-crnim dezenom.

Foto promo

Rekonstruisana odežda despota Stefana Lazarevića

Dok je odežde despota Đurđa Brankovića, urađena je po uzoru na povelju koja se čuva u svetogorskom manastiru Esfigmen, a na kojoj je prikazan sa porodicom. Njeni delovi dekorisani su ručno rađenim dragim kamenjem i vezenim ornamentima.

- Crveni sakos širokih rukava je za potrebe rekonstrukcije urađen u prestižnoj tkačkoj radionici u okolini Londona, a ispod njega se nalazi petrolejplava tunika. Zlatni loros je karakteristično vezen i postavljen petrolej plavom tkaninom. Gornji plašt u tamnijoj nijansi petrolej plave boje je postavljen svetlosivim krznom za koje se, po načinu slikanja i prezentovanjana u esfigmenskoj povelji, naslućuje da je bilo od hermelina- otkrijavju iz IMS.

Foto promo

Rekonstruisana odežda despota Đurđa Brankovića

Izložba "Čekajući stalnu postavku" će i u narednom periodu biti obogaćivana novim originalnim predmetima, kao i novim rekonstrukcijama odeždi i kruna srednjovekovnih srpskih vladara, kao što su krune kralja Mihaila Prvog Vojisavljevića i kralja Tvrtka Prvog Kotromanića, koje su u procesu izrade.

Pogledajte više