ZASIJAĆE DVORCI STARIM SJAJEM : Maja Gojković otvorila nesvakidašnju izložbu u Temerinu (FOTO)

J. S. 30. 05. 2024. u 21:51

„NARATIVI plemićke arhitekture – od baroka do secesije“ naziv je izložbe koju je večeras u Galeriji „Lukijan Mušicki“ u Temerinu,nadomak Novog Sada, otvorila predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković.

Foto Pokrajinska vlada

Gojković je kazala   i da je i ova izložba još jedan pokazatelj bogatstva i raznolikosti kulturnog nasleđa Srbije i Vojvodine, u kome letnjikovci i dvorci zauzimaju prepoznatljivo mesto.

   - Ovi biseri arhitekture i građevinarstva, koji tek treba da zasijaju punim sjajem, veliki su potencijal ne samo u oblasti kulture, već i za razvoj turizma i privrede u celini.Pokrajinska vlada, zajedno sa Ministarstvom kulture i drugim državnim organima, i civilnim sektorom, će osnažiti aktivnosti koje za cilj imaju njihovu obnovu, revitalizaciju i optimalno korišćenje brojnih i višeslojnih vrednosti.- rekla je predsednica Pokrajinske vlade i podsetila da su prvi krupni i konkretni koraci u ovom poslu već napravljeni.

Zahvaljujući projektu „Dvorci Srbije: Zaštita kulturne baštine”, koji je Gojkovićeva pokrenula 2020. godine, u mandatu ministra kulture - na jednom mestu su sistematizovani svi relevantni podaci o svim dvorcima i letnjikovcima u Srbiji, što će olakšati dalje aktivnosti na njihovoj rekonstrukciji i obnovi i predstavljanju domaćoj i međunarodnoj publici.

  Realizacija ovog velikog projekta, kojim je obuhvaćeno čak 118 dvoraca i palata u Srbiji, omogućiće ne samo njihovu adekvatnu zaštitu, već i kvalitetno upravljanje kulturnim dobrima kao dodatne vrednosti za podsticanje ekonomskog, turističkog i održivog razvoja u celini, izjavila je.

U prethodne tri godine, na konkursima Ministarstva kulture po prvi put je aplicirano s projektima za izradu studija, projektno-tehničke dokumentacije i konzervatorskih radova kada je reč o dvorcima i letnjikovcima. Među podržanim projektima je i izrada studije i projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju dvorca „Kaštel“ u Temerinu i obnovu njegove fasade.

Uz temerinski „Kaštel“, na izložbi su predstavljeni i jedan od dva dvorca porodice Lazarević u Velikom Središtu, kao i dvorac „Špicer“ u Beočinu.

Bez obzira na istorijske i druge okolnosti, tokom kojih su menjala vlasnike i namenu, sva tri zdanja su uspela da opstanu i budu simbol našeg bogatog kulturnog nasleđa, čije očuvanje je jedan od prioriteta Pokrajinske vlade, naglasila je predsednica Gojković.

Na izložbi je govorio  i predsednik Opštine Temerin Mladen Zec, a otvaranju su prisustvovali pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Aleksandra Ćirić Bošković i pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta.

Pogledajte više