NAGRADA "SLOBODANKA CACA ALEKSIĆ": Priznanje za najbolju režiju dečje predstave Marku Torlakoviću za "Hrabru krojačicu"

V.V.S.

29. 05. 2024. u 12:58

REDITELj Marko Torlaković četvrti je dobitnik Nagrade "Slobodanka Caca Aleksić" za najbolju režiju predstave za decu: priznanje mu je donela "Hrabra krijačica" Kruševačkog pozorišta,a uručenje je 31. maja u Pozorištu "Puž".

foto Kruševačko pozorište

Nagrada je ustanovljena s namerom da prisustvo Slobodanke Aleksić bude trajno sačuvano u životu pozorišta za decu, istakne njen udeo i podstakne nova traženja u oblasti pozorišne režije predstava za decu, koju je Slobodanka Aleksić unapređivala, razvijala i dala joj posebno obeležje.

O najboljem reditelju ove godine odlučivao je žiri ( Tatjana Peternek Aleksić, dramaturg, Ana Zdravković, glumica i rediteljka i Jug Radivojević, reditelj), a nagrada se sastoji od unikatne diplome i plakete s Cacinim likom,kao i novčanog iznosa koji donira idejni tvorac ovog priznanja Pavle Ljujić.

foto promo

 

Marko Torlaković rođen je 1992. u Somboru. Diplomirao je na FDU u Beogradu u klasi Egona Savina. Dobitnik je nagrade "Hugo Klajn" za najboljeg studenta režije. Master studije završio na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju u Ljubljani u klasi prof. Tomija Janežiča i Janeza Janše. Režirao je u Teatru "Vuk", SNP, Šabačkom pozorištu i Plesnom teatru Ljubljana, postavljajući na scenu tekstove domaćih i stranih klasika, kao i savremene komade. Radio je kao profesor u Srednjoj baletskoj školi "Lujo Davičo". Član je Ljubljanske preformans grupe "Hupa Brajdič", multi-instrumentalista i kompozitor.

"Hrabra krojačica" je prva Torlakovićeva režija u Kruševačkom pozorištu i prva režija predstave za decu.

Pogledajte više