ZA CELOKUPNO PESNIČKO DELO: Pesniku Gojku Đogu književna nagrada „Izviiskra NJegoševa“

Novosti online 21. 05. 2024. u 15:00

KNjIŽEVNA nagrada „Izviiskra Njegoševa“ dodeljena pesniku Gojku Đogu za celokupno delo od strane žirija na čelu sa akademikom Matijom Bećkovićem.

Nagrada „Izviiskra Njegoševa“

- Ponosan sam na moje roditelje koji su zajedno sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i mitropolitom crnogorsko-primorskim gospodinom Joanikijem još 2007. godine ustanovili književnu nagradu „Izviiskra Njegoševa“. Čestitam pesniku Gojku Đogu, na osvojenoj nagradi i velikom priznanju, kao i uvaženom žiriju na čelu sa Matijom Bećkovićem na izboru dobitnika - izjavio je Tomislav Momirović, domaćin ovogodišnje manifestacije.

Gojko Đogo, kaže se u obrazloženju žirija, pripada redu najizrazitijih pesnika i esejista, koji su obeležili razmeđe dva metežna veka. Od zbirke Tuga pingvina do knjige pesama Put u Hum ostvario je svoju apokrifnu lirsku mitologiju po kojoj se prepoznaje u današnjoj buci i mnogoglasju. Autor je modernog osećanja za jezik i kulturno nasleđe, s razvijenom istorijskom svešću i moralnim sluhom u epohalnim izazovima.

Svečanost povodom proglašenja dobitnika upriličena je sinoć u Kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, a njoj su prisustvovali, Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije, Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko–primorski gospodin Joanikije, Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki gospodin Metodije, episkop remezijanski Stefan i drugi crkvenodostojnici, predstavnici porodice Momirović, kao i veliki broj eminentnih zvanica iz kulturnog i javnog života.

Nagrada „Izviiskra Njegoševa“ će biti uručena 1. novembra, a sastoji se od povelje i plakete, umetničkog rada vajara Ljubiše Mančića, i novčanog iznosa koji uručuje predstavnik kompanije MONA kao suosnivač i donator nagrade.

Nagrada je osnovana 2007. godine, dodeljuje se bijenalno za najbolju objavljenu knjigu, sabrana ili izabrana dela nekog pisca, kao i za ukupno životno delo objavljeno na srpskom jeziku.

BONUS VIDEO: BANE VIDAKOVIĆ: Ne umem da odbijem ulogu, najgora sam "radodajka"

Pogledajte više