KLAVIRSKA MUZIKA VASILIJA MOKRANJCA: Povodom sto godina od kompozitorovog rođenja koncert pijaniste Ratimira Martinovića

V.V.S.

05. 12. 2023. u 15:30

U SALI Beogradske filharmonije u subotu (9.decembra) održaće se koncert "Klavirska muzika Vasilija Mokranjca", povodom sto godina od kompozitorovog rođenja.

foto Promo

Vek od rođenja jednog od najznačajnijih srpskih kompozitora 20. veka, akademika Vasilija Mokranjca (1923-1984), prilika je za podsećanje na njegovo impresivno stvaralaštvo za solo klavir, koje će interpretirati pijanista Ratimir Martinović, redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Vasilije Mokranjac ostavio je svestran i trajan doprinos srpskoj muzičkoj umetnosti, kulturi i pedagogiji. Rođen u porodici muzičara, rano je pokazao dar za muziku. Diplomirao je klavir (u klasi Emila Hajeka) i kompoziciju (u klasi Stanojla Rajičića) na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Posle pedagoškog rada u muzičkim školama "Josif Marinković" i "Mokranjac" u Beogradu, 1956. postao je docent na Muzičkoj akademiji. Desetak godina kasnije izabran je za vanrednog, a 1972. za redovnog profesora kompozicije. Od 1962. do 1965. bio je predsednik Udruženja kompozitora Srbije. Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1967. godine, a za redovnog člana 1976. - iste godine kada je dobio i Sedmojulsku nagradu za životno delo.

Koncert u Beogradskoj filharmoniji organizuje Muzikološki institut SANU, Centar beogradskih festivala (CEBEF) i Fondacija "Vasilije Mokranjac", uz podršku Grada Beograda i SOKOJ-a.

Pogledajte više