NOVI IZVORI VITALNOSTI I SNAGE: Prvo gostovanje naših likovnih umetnila u KC Srbije u Pekingu povelerno ULUS-u

M. Kralj 30. 10. 2023. u 17:39

U ZNAKU večitog zelenila, pod imenom "Evergreen: sinteza umetničke otpornosti i inovacije", prva likovna izložba koja će biti otvorena u Kulturnom centru Srbije "Ivo Andrić" u Pekingu, 4. novembra, pružiće uvid u rad članova Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS).

Rad Vladimira Bjeličića, Foto promo

Postavka čija je kustoskinja Maja Ćirić, ima za cilj da publici najmnogoljudnije zemlje na svetu, prikaže raznovrsnost sveta savremene umetnosti kod nas.

- Gostovanje ULUS-a u Kulturnom centru Srbije u Pekingu smo inicirali koleginica Milica Ružićić i ja, kao članovi Upravnog odbora ULUS-a - kaže za "Novosti" Vladan Jeremić. - U tom smislu izložba sadrži informativni deo, u kojem se ukratko predstavlja istorijat našeg ULUS-a, najstarijeg udruženja umetnika na Balkanu, kao i struktura udruženja. Kroz izbor nagrađenih radova naših kolega umetnika, prikazujemo različite medije i tehnike naših članova i kvalitet umetnosti u svim medijima. Ideja je da se ULUS predstavi kao vitalna, ali i transformativna snaga koja okuplja umetnike, i koja je u poslednje tri godine pokazala značajan angažman u lokalnom, ali i u internacionalnom kontekstu. Kineska publika i kolege iz sličnih umetničkih organizacija imaju priliku da razgovaraju sa nama i razmene svoje prakse, mišljenja i načina rada.

Foto promo

Rad Ane Vujović

Učesnici na postavci Evergreen birani su kroz tri optike - da zastupaju raznolike sekcije ULUS-a, da su laureati ULUS-ovih nagrada, i da su umetnice ravnopravno uključene.

- Istorija ULUS-a je istorija dugog trajanja, a istovremeno i egzistencija retrospektivnog i prospektivnog pogleda koji u sebi kriju upitanost o poboljšanju svih uslova, o promeni načina na koji se razumeju i tumače i umetnost i događaji, o razlici između likovnih i vizuelnih umetnosti - ističe u katalogu kustoskinja Maja Ćirić. - Osim što je inspirativna i dugotrajna, vizija ULUS-a je i dovoljno aktuelna da iznova mobiliše umetnice i umetnike, te proširuje kapacitet za širenje relevantnih informacija u vezi sa novim umetničkim pojavama i tendencijama.

Radovi na postavci će biti predstavljeni u tri segmenta. U prvoj grupi će se nalaziti oni figurativni, pa je tu kolaž grafičara Vladimira Milanovića, hiperrealistične kinetičke skulpture Nenada Gajića, kao i pejzažno slikarstvo Bojana Radojčića. Druga grupa radova bavi se uspostavljanjem odnosa između različitih okruženja. Na njoj je zastupljena fotografija iz pariskog Muzeja Orsej, Zorana Naskovskog, umetnika koji je učestvovao u glavnoj postavci Bijenala u Veneciji i čiji se video-rad "Smrt u Dalasu" prikazivao u mnogobrojnim svetskim muzejima. Tu je i video-rad u kombinaciji sa horskim performansom Sanje Anđelković, kao i predavanje- performans "Pazotkrivena priroda ili Priče o biljkama i radnicima" Vladimira Bjeličića.

Foto promo

Delo Ivane Smiljanić

U trećoj grupi nalazi se crtež Evergreen Vladimira Milanovića (za ovu izložbu proizveden u zelenim tonovima), kao i objekti koji reprezentuju mnoštvo Lane Vasiljević, umetnice nagrađene u okviru skulptorske sekcije ULUS-a. Ali i rad Ane Vujović, koji istražuje mogućnosti za manipulaciju folklornim formama i elementima nacionalne kulturne baštine, kao i video-performans nagrađivane umetnice Ivane Smiljanić.

Saradnja na višem nivou

ČLANOVI ULUS-a će, kako objašnjava sagovornik, tokom boravka u Kini imati i sastanke sa predstavnicima tamošnjih umetničkih organizacija i drugih profesionalaca iz Pekinga, čime će biti uspostavljena dugoročnija saradnja između dve zemlje u polju savremenih umetnosti i profesionalnog umetničkog organizovanja:

- Najveće udruženje umetnika - Udruženje umetnika Kine je imalo u prošlosti saradnju sa ULUS-om i cilj je da se ova saradnja obnovi na višem nivou. Biće uspostavljena saradnja sa vitalnom galerijskom scenom i održani sastanci sa organizatorima Bijenala u Kini. Kontakti će biti ostvareni uz podršku Kineskog kulturnog centra iz Beograda sa kojim ULUS takođe ima dobru komunikaciju - dodaje Jeremić.

Foto promo

Vladan Jeremić, član UO ULUS i inicijator izložbe u Pekingu
Pogledajte više