IZLOŽBA MIHAILA PAPSA I MIHAILA VASILJEVIĆA U GALERIJI "HESTIA": O grčkom i srpskom folkloru

M.A.K. 26. 06. 2023. u 18:05

DVA umetnika, Mihalisa Papasa iz Grčke i Mihaila Vasiljevića iz Srbije, povezuje interesovanje za tradiciju zemalja iz kojih potiču, a njihove fotografije deo su zajedničke postavke "Prošlost u sadašnjosti", u galeriji i umetničkoj rezidenciji "Hestia".

FOTO: Promo

Papasovi projekti "Ethos" i "Mitos", fokusirani su na narodne rituale, verske običaje i narodne nošnje iz različitih krajeva Grčke, a kustoskinja izložbe, Neva Lukić, kaže:

- Mihalisa Papasa je zanimalo kako se čuvaju narodne nošnje i kostimi i način na koji se ovi predmeti i tradicija prenose sa kolena na koleno. Tako na izložbi možemo primetiti režiranu fotografiju na kojoj Papas razne generacije obučene u nošnje i kostime stavlja u specifično okruženje, karakteristično za Grčku i često ih fotografiše i sa atributima simbolične vrednosti kao što su stare fotografije, ogledalo, hleb...

U Vasiljevićevom projektu "Srpska mitologija", našoj mitologiji i tradiciji pristupa iz drugog ugla. Kod njega fotografije nastaju kroz putovanja na određene destinacije unutar Srbije i bave mešavinom rituala paganskog i hrišćanskog porekla.

- Kroz svoj projekat bavio sam se najviše identitetskim pitanjem Srbije. Naglasak je na običnim motivima iz svakodnevice. U fokusu fotografija su predmeti i fenomeni koji imaju određenu simboliku, kao što su bosiljak, vuna ili jabuka - objašnjava Vasiljević.

Pogledajte više