NAGRADA UKS ZA ŽIVOTNO DELO U DOMENU POPULARNE MUZIKE: "Darko Kraljić" Slobodanu Markoviću

M. N. M. 21. 04. 2023. u 15:37

PRESTIŽNA nagrada Udruženja kompozitora Srbije "Darko Kraljić" za muzičko stvaralaštvo/ životno delo u domenu popularne muzike, za 2022. godinu pripala je kompozitoru Slobodanu Markoviću.

UKS

Stručna komisija UKS u sastavu Rade Radivojević, predsednik i kompozitori Žarko Dančuo, Jovan Maljoković, Vladan Vučković - Paja i Dragoljub Ilić, jednoglasno je donela odluku da ovo priznanje ponese Marković, kompozitor, aranžer, producent i pijanista koji je od početka svoje bogate karijere pokazao da se radi o višeslojnoj, renesansnoj muzičkoj ličnosti. Kao muzičar sa klasičnim muzičkim obrazovanjem a sa osećajem za savremene muzičke tokove, u ovoj sredini uživa ugled i poštovanje koje je stekao izuzetnim doprinosom u više muzičkih pravaca, navodi se u obrazloženju.

Kao vrsni pijanista nastupao je sa svim našim najpoznatijim orkestrima i muzičkim grupama poput "Bijelog Dugmeta", pevačima poput Zdravka Čolića ili Olivera Mandića, a sa podjednakim uspehom je nastupao kao solista džez i simfonijskog orkestra. Neretko je i sam dirigovao orkestrima i dobijao priznanja u zemlji i inostranstvu. Bio je nezaobilazni solista u muzici za filmove i TV serije za koje su muziku pisali Zoran Simjanović, Voki Kostić, Kornelije Kovač i bezmalo svi najpoznatiji autori primenjenog muzičkog žanra. Kao rodonačelnik elektronskog zvuka na ovim prostorima, svojim autorskim radom je postavio osnove estetike elektronskog zvuka koju danas slede generacije zaljubljenika u ovaj muzički žanr.

Slobodno se može reći da do danas, ne samo u Srbiji, već i na prostoru bivše Jugoslavije, nema vokalnog soliste za koga Slobodan Marković nije napisao aranžman ili je bio u ulozi muzičkog producenta. Podsetimo se samo pesama, "Princeza" (Slađana i Dado), "Daljine" (Maja Odžaklijevska), "Osloni se na mene" (Oliver Mandić), "Kad bi moja bila" (Zdravko Čolić), "Ljubim te pesmama" (Ekstra Nena) i mnoge druge koje su ostavile neizbrisiv trag u domaćem stvaralaštvu popularnog žanra.

Njegov kompozitorski rad u kome se ističe izraziti afinitet za orkestarski zvuk posebno dolazi do izražaja u kompozicijama: "Svečani preludijum" za simfonijski orkestar, "Fantazija za klavir i orkestar", balet "Buđenje", muzika za koreo-performans Una Saga Serbica... 

Pogledajte više