Filharmonijski koncert na Kolarcu: REPERTOAR INSPIRISAN KINOM

M. N. M. 04. 04. 2023. u 16:06

BEOGRADSKA filharmonija izvodi neobičan repertoar inspirisan Kinom, pod dirigentskom palicom Danijela Rajskina, u petak 7. aprila od 20 časova u Velikoj dvorani Kolarca. U srpskoj premijeri kompozicije "Tri muze u video igri" Tan Duna, nastupa svetski superstar na trombonu Jurhen von Rajen, dok mecosopran Eva Fogel i tenor Tomas Mor nastupaju sa orkestrom u Malerovoj "Pesmi zemlje".

BGF Marko Đoković

Koncertni program pod nazivom "Peking" otvara najnovije delo kinesko-američkog kompozitora Tana Duna - čiji "Vodeni koncert" iz 2012. godine filharmonijski ljubitelji pamte kao pravi hit, jer je za taj performans potrošeno više od 250 litara vode, a publika iz prvih redova je dobila kabanice. "Tri muze u video igri" predstavlja omaž muzici za kompjuterske igre uz istovremeno duboko uvažavanje kineske muzičke tradicije, a premijerno ju je 2021. izveo Jurhen von Rajen, solista filharmonijskog koncerta kome je delo i posvećeno. Pravi ambasador svog instrumenta, von Rajen će pokazati svoju tehničku superiornost u kompoziciji neobičnog naslova koja je inspirisana zvucima kineskih instrumenata.

U drugom delu koncerta zazvučaće "najveća od svih Malerovih simfonija" - ciklus pesama za dva glasa i orkestar "Pesma zemlje", nastao prema stihovima iz zbirke kineskih pesama "Kineska flauta".

Pogledajte više