SEVERNI BALET VEČERAS U "MADLENIANUMU" NA 20. BEOGRADSKOM FESTIVALU IGRE: Adolescenti, u slici i pokretu, bez reči

M. N. M. 20. 03. 2023. u 17:53

POSLE virtuelnog "Pariskog bala", a pre akrobatskog spektakla "Optraken", u sredu u "Madlenianumu" 20. Beogradski festival igre predstavlja trećeg iz ovogodišnjeg "trilinga francuskih asova" - koreografa Silvena Grua i predstavu "Adolescent".

BFI promo

Deset mladih igrača trupe Ballet du Nord otelotvoriće i odigrati pred beogradskom publikom - adolescenciju, pokretom i siluetama prizivajući tu osobenu, u životima svih nas vrlo značajnu fazu. Oni igraju u upečatljivoj scenografiji i kostimima francuske slikarke i vajarke srpskog porekla Fransoaz Petrović, koja je umnogome zaslužna i za osmišljavanje celog koncepta.

- Fransoaz Petrović preporučili su mi kao autorku koja se u svom umetničkom radu bavi ovom iskonski bitnom temom, fazom koja je možda i temelj razvoja svakog od nas, a na izložbi u Belgiji ostao sam šokiran i zanesen njenim delom, koje evocira upravo adolescentski nemir - ispričao je Gru, koji od igrača nije tražio klasično obrazovanje, kakvo je sam stekao na Nacionalnom konzervatorijumu u Parizu, već je na audiciji birao one koji emocijama i pojavom najsnažnije inkarniraju adolescentski odnos prema svetu.

Direktorka BFI Aja Jung istakla da se raduje što ćemo, dvadeset godina kasnije, na jubilarnom festivalu videti rad jednog zrelijeg Grua - i to baš ovaj koji je rezultat sinergije sa Fransoaz, umetnicom koja, iako treća generacija emigranata, poštuje i neguje svoje srpske korene.

Pogledajte više