BEOGRAD "DOČEKAO HANDKEA": Srpska premijera filma na FESTU

A.P. 04. 03. 2022. u 16:38

SRPSKA premijera dokumentarnog filma "Čekajući Handkea" Gorana Radovanovića biće održana u subotu u 17 časova, u Kombank dvorani, u okviru jubilarnog, 50. Festa.

Privatna arhiva

Posle hvaljenog i nagrađivanog ostvarenja "Enklava", Radovanović se u ovom dokumentarcu ponovo vratio temi teškog života srpskog življa na Kosovu i Metohiji. Iza intrigantnog naslova krije se priča o nastojanju vlasnika vinarije iz Velike Hoče u Metohiji da izradi i postavi spomen-ploču Peteru Handkeu i dovede ga na otvaranje.

- Ovo je priča o životu u enklavi, o limitiranosti fizičkog kretanja i komunikacije, o pitanju identiteta i opstanka. Zajedno sa Orahovcem, Velika Hoča čini najjužniju enklavu u Metohiji, one su izolovane i okružene albanskom većinom. Postoji ta jednostavna, narativna linija pravljenja spomen-ploče, data u četiri godišnja doba, a ispod nje se odvija priča o životu izolovanih Srba - objašnjava Radovanović.

Po njegovim rečima, ne postoji sličan primer u svetu da jedan narod živi tako izolovano, otuda je jasno koliko ljudima u Velikoj Hoči znači to što ih podržava jedan nobelovac:

- Handke je za njih neupitna veličina, neko ko ih je razumeo, neko ko je umeo da artikuliše njihovu traumu, neko ko je tu boravio, jeo i pio sa njima i ko ih je, na kraju, uveo u literaturu.

Publika ima priliku da ovo ostvarenje vidi i u nedelju u još tri termina (DKS u 17.00, "Sinepleks Galerija" u 17.30, Kombank u 21.30).

Pogledajte više