POSTAVKA "DOSTOJNO DOSTOJEVSKOG": Traganje za izlazom iz lavitinta

M.A.K. 01. 02. 2022. u 17:46

ČITAV svet je tokom prošle godine obeležio dva veka od rođenja Dostojevskog, a u Likovnoj galeriji Doma omladine Beograda, umetnica Teodora Stojanović je književnom divu posvetila postavku koja će trajati do 13. februara.

Foto promo Galerija DOB

Izložbom "Dostojno Dostojevskog", umetnica koja je trenutno na doktorskim studijama na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, nastoji da svoja verovanja i shvatanja o liku i delu ruskog pisca pretoči u prostor, a lični utisak prenese naposmatrača.

- Inspirisana egzistencijalističkom poetikom Dostojevskog, osećanjima skučenosti i teskobe, atmosferom bezizlaznosti i besmisla u kojima se junaci njegovih dela nalaze, ali i njihovim vitalizmom u smislu traganja za rešenjem, za izlaskom iz paklenih krugova u kojima su zatočeni, umetnica transponovanjem takvog ambijenta osmišljava prostor. Ona postavlja zidove u koje će pojedinac sigurno udarati, često iz običnog inata, ali zidove koji ga neće zaustavljati, već koji će anticipirati pronalaženje izlaza iz lavirinta - piše u najavi ove izložbe.

Pogledajte više