NENAD ATANASKOVIĆ U VELIKOM INTERVJUU ZA "NOVOSTI": Hrana je stil života i zadovoljstvo, a nema dobre kafane bez dobrih škembića (FOTO)
HARIZMATIČNI kuvar koji svakog četvrtka i petka rešeta u kuvanju, za kratko vreme stekao je mnogo obožavatelja. Nenad Atanasković prvo je privukao pažnju svojim prijatnim fizičkim izgledom, a onda se iz nedelje u nedelju pojavljivao u modnim kombinacijama koje su takođe bile vrlo primećene.
Radio je u restoranima širom sveta, što mu je pomoglo da ostvari svoj cilj, da bude svoj gazda, kuvar i suvlasnik prestižnih restorana. Nenad je strah i trepet za sve učesnike kulinarskog rijalitija, a svojom harizmom ubrzo je postao i jedan od najdražih članova žirija.
"Masteršef Srbija", kao najbolji kulinarski šou koji se već prikazuje u 150 država i obara sve rekorde gledanosti, u srpskom izdanju je u veoma gledanom drugom serijalu, svakog četvrtka i petka od 21 čas na Prvoj. Takmičari umećem, maštom, hrabrošću i smelošću da budu inovativni trude se da osvoje laskavu titulu prvog "masteršefa Srbije" i u ovoj sezoni i nagradu od 50.000 evra.
Zajedno sa Filipom Ćirićem i Brankom Kisićem, Nenad je sudija u ovom šou programu, a za "TV novosti" otkriva pred kakve izazove su kao sudije stavljali takmičare, kao i da li su bili strogi i zahtevni.
- Žiri (Branko, Filip i ja) je naučio da na takmičare ne treba da gledamo kao na profesionalne kuvare, mada, s obzirom na to da u ovoj drugoj sezoni imamo mnogo više kandidata, imamo i očekivanja da će učesnici svoja kulinarska umeća podići na više standarde, koliko je to moguće.
*Ovaj gastro šou beleži veliku gledanost na Prvoj. Koliko vam to znači?
- Meni lično znači, jer konačno imamo gastronomski šou sa visoko postavljenim standardima. Uz malo finesa može da parira svim svetskim emisijama na ovu temu. Sa druge strane imamo šou koji okuplja publiku od 5 do 95 godina i to je veliki uspeh.
*Šta su bila vaša očekivanja kada ste odlučili da budete deo ovog popularnog projekta još u prvoj sezoni? A gde se stiglo, u odnosu na početna očekivanja?
- U početku je za mene bilo neko novo iskustvo, mogućnost da se oprobam u nečemu što pre nisam radio, a sa druge strane na to sam gledao kao na dobar marketing za moj posao. Nisam očekivao da će sve prerasti u odlično mesto, gde edukujemo takmičare i gledaoce. Takođe, "Masteršef Srbija" je mesto odakle polazi dosta dobrih ljudi, kuvara, i na kraju zaposlenih u mnogim restoranima.
*Kakvi su iz vašeg ugla učesnici u programu?
- Zaista su raznovrsni, ima onih koji su tu sa ciljem da pobede, onih kojima je ovo igra, ali i onih koji su tu da se izbore sa sobom. Sve ih spaja ljubav ka kuvanju i hrani, što je divno videti. Na jednom mestu okupljeno je toliko ljudi koji vole istu stvar.
*Da li imate favorita i da li bi neko od kandidata mogao da vas nasledi?
- Teško pitanje (smeh). Favoriti iz pozicije sudija ne postoje, a što se tiče kuvanja i šou-programa, maksimalno smo objektivni. Naravno, uvek ima kandidata u kojima više ili manje vidite sebe sa početka karijere, što nas stvarno raduje. Tako i mi dajemo svoj maksimum, da sve njih guramo da pokažu šta umeju i znaju.
*Koji su to izazovi pred koje stavljate kandidate?
- Izazovi su uvek uzbudljivi i zanimljivi. Gledaoci Prve mogli su da vide kuvanje sa ograničenim brojem sudova ili namirnica, ali i razne poteze koje će im otežati zadatak, pa i pripremu nesvakidašnjih namirnica, kao što su iznutrice, jezik, kaktus, tartufi, puževi...
*Šta je presudno da vam se dopadne i da visoko ocenite određeni specijalitet (bilo slani, bilo slatki)?
- Na početku izgled i servis, ali za visoku ocenu presudan je ukus. U jelu mora da bude taman svega da stvori taj "umami" ukus u ustima.
*Šta je za vas hrana?
- Stil života i sastavni deo bez koga ne funkcionišem. Hrana je jedno od najvećih zadovoljstava u životu.
*Koje je vaše omiljeno jelo (slano i slatko)?
- Gledajući širinu i raznovrsnot hrane koju spremam, ne mogu da kažem "omiljeno". Kako su počeli ovi hladni dani, najčešće priželjkujem nešto što je "na kašiku" ili možda nešto što je malo više "na štapiće" - dobar ramen ili supa tom jum.
*Meni, odnosno jelovnik, postao je vrlo intenzivan spoj estetike, ukusa, visokih kriterijuma za ponudu u tanjiru. Kako vi gledate na to?
- Ide u dobrom pravcu i postaje ono što zaslužuje da bude. Drago mi je što gledaoci Prve shvataju i uviđaju koliko truda je potrebno napraviti, osmisliti i složiti jelovnik za restoran i koliko je posao kuvara kreativan, ali i težak.
*Kako se rodila želja za kuhinjom?
- Od ranog detinjstva. U mojoj kući se uvek nešto spremalo i krčkalo. Bilo je nemoguće ne zavoleti kuhinju.
*Pored toga što ste gastro šef, da li ste i gurman?
- Naravno, to je uzajamno povezano. Ne možete biti dobri ako sebe ograničavate što se hrane tiče. Morate biti spremni da probate sve da biste mogli da izgradite ukus, kao i da saznate volite da spremate. Definitivno sam gurman, a dobra kafana nije dobra ako nema dobre škembiće i glavu u škembetu, da se ja pitam.
*Da li su postojali trenuci u karijeri kada ste možda hteli da odustanete?
- U poslu kojim se bavim česti su takozvani "brnautovi", jer je dosta dinamičan, stresan, ali i psihički i fizički naporan. Takvih momenata je bilo više puta. Međutim, sledi dubok uzdah i kada vidite koliko neko uživa u hrani koju ste spremili, odmah se vratite u zaljubljenika u kuhinju.
*Poznato je da Srbija ima ukusnu hranu i da se kod nas dobro jede. Da li smo blizu da nam kulinarstvo i umeće donesu nešto što je već trend na svetskoj kulinarskoj sceni?
- Što se kulinarstva u Srbiji tiče, zaista smo u brzom rastu. Poslednjih nekoliko godina došli smo na taj viši nivo. U ovom trenutku možemo da pariramo većem delu svetske scene i polako pozicioniramo Srbiju kao jednu od gastro destinacija.