IGRE ŠIROM OTVORENE: Učešće srpskih paraolmpijaca koji su osvojili medalje

Novosti onlajn

20. 09. 2024. u 13:05

EMISIJA "Igre širom otvorene" 2. deo u trajanju od 55 minuta je omaž posvećen Paraolimpijskim igrama, ali i samom Parizu koji je posle dva velika takmičenja ispunio misiju i ostavio veliko sportsko nasleđe.

Foto: RTS

Priča prati učešće srpskih paraolmpijaca koji su osvojili medalje, sa fokusom na tešku situaciju kroz koju je prošao paraatletičar Nebojša Đurić. Kako je izgledala borba da se Nebojši vrati srebrna medalja u bacanju kugle i koji su najslavniji momenti za Paraolimpijski tim Srbije videćete u prvom delu emisije.

Drugi deo emisije prikazuje širu sliku paraolimpijskog pokreta. Kroz životne priče i izjave mnogih zvezda Paraolimpijskih igara moći ćete da prepoznate značenje neodustajanja i težnju da se kroz sportski uspeh psihički prevaziđu telesni hendikepi i invaliditeti.

Dolaskom u Pariz, slavni nemački fudbalski trener Jirgen Klop želeo je da ukaže na širi značaj Paraolimpijade, kao i na to da je neophodno ojačati pristup u praćenju parasportista. Intervju sa Jirgenom Klopom je poseban deo emisije koja nije direktan nastavak prvog dela koji se nalazi na Jutjub kanalu RTS-a i predstavlja putopis kroz Pariz pred početak Olmpijskih igara. Kao zvaničan slogan i Olmpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu, emisija je zadržala naziv Igre širom otvorene (Games Wide Open).

Foto: RTS

Direktor fotografije, kamerman Vladan Bugarski je ponovo svojstvenim načinom snimanja doprineo drugačijoj dokumentarnoj formi po čemu se i ova emisija izdvaja. Autor i novinar Nenad Đurović je uz veliku pomoć producenta Miloša Pešića nastojao da donese duh ovog takmičenja i približi sliku Pariza tokom Paraolimpijskih igara.

Udruženim radom sektora montaže, obrade zvuka, muzičke produkcije i grafičkog dizajna projekat je veliki produkcioni iskorak RTS-a.

Značajnu pomoć RTS-ovom timu u Parizu pružio je i poznati sportski fotograf David Damnjanović.

Pogledajte više