MEKSIKO NISU SAMO TAKOSI I TEKILA: Eva Longorija, čuvena "Očajna domaćica" o novom kulinarskom serijalu i povratku korenima

НИКОЛА ДРАЖОВИЋ 14. 10. 2023. u 18:14

ULOGA vrcave, vrele, ali i opasne Latine, Gabrijel Soliz iz slavne Visterije Lejn u kultnim "Očajnim domaćicama" nagrađenim sa sedam Emija i tri Zlatna globusa donela joj je nominaciju za priznanje Emi, ali još važnije od toga - karijeru i svetsku slavu koja traje do danas.

Foto 24 Kitchen Promo

Glumica Eva Longorija uz Dženifer Lopez važi za jednu od najuspešnijih javnih ličnosti latinoameričkog porekla, a svoj uticaj već decenijama koristi za poboljšanje položaja svojih sunarodnika u Holivudu. Mada je rođena i odrasla u Teksasu, a španski je naučila tek 2009. godine, ova holivudska diva koristi svaku priliku da istakne svoje bogato meksičko poreklo. Kako kaže, čak 13 generacija njene porodice polaže pravo na zemljište koje je po kolonizaciji tadašnji španski kralj prepisao njenim precima, a to imanje koje se tada nalazilo u Meksiku, a današnjem južnom Teksasu, i dalje pripada njenoj familiji. To je, smatra ona, najčvršći dokaz toga da je, uprkos njenom savremenom američkom pedigreu, Eva Longorija prava Meksikanka.

Glumica trenutno sa suprugom i sinom živi na relaciji Kalifornija - Meksiko, i koristi svaki trenutak da članovima porodice otkrije sve lepote svoje rodne zemlje. U korist joj ide i nova emisija "Eva Longorija: U potrazi za Meksikom" koju gledamo na kanalu 24 kičn (sredom u 13.00), a koja je bila i povod za razgovor sa slavnom glumicom. Eva je na snimanje ove emisije, kako otkriva, pristala na nagovor svog kolege, holivudske legende nominovane za Oskara, glumca, reditelja, producenta i scenariste Stenlija Tučija, koji je zanat u TV kuhinji ispekao sa sličnim dokumentarnim serijalom posvećenim italijanskim specijalitetima.

Foto 24 Kitchen Promo

- Čini mi se da je termin "meksička kuhinja", uz recimo italijansku i kinesku jedan od najvećih gurmanskih klišea na svetu. Prva asocijacija većini ljudi su takosi i čili papričice, a retko ko zna da se iza ovog pojma krije ozbiljno viševekovno nasleđe i kultura čitave Amerike. Ako već želite da probate takozvanu meksičku kuhinju, onda morate da znate da je sve što ćete jesti - od takosa, preko burita, paprike, kukuruza, pasulja, do vanile, čokolade, avokada, i naravno, tekile, pod zaštitom Uneska, kao spomenik kulturne baštine. Morate znati da uživate u jedinoj kuhinji na svetu koja je kompletna stavljena na Uneskovu listu spomenika kulture - ističe Longorija, dodajući da je jedan od glavnih razloga zbog kojih je prihvatila Tučijevu ponudu bio taj što se nadala da će se emisija osim hrane baviti i uticajem koji je latinoamerička kultura ostavila na modernu civilizaciju.

- Kada sam prvi put kročila na set "Očajnih domaćica" nisam bila svesna veličine i važnosti tog koraka. Iako sam pre toga imala veliku ulogu u sapunici "Mladi i nemirni" koja se snima od 1973, i zahvaljujući kojoj me je produkcija "Domaćica" i primetila, činjenica je da je rola Gabrijel Soliz bila prva u istoriji američke TV industrije u kojoj se jedna žena latinoameričkog porekla pojavljuje kao protagonista. Tada nisam bila svesna toga, ali Gabrijel je tokom narednih sezona postala jedan od najsnažnijih hispano glasova u Holivudu. U zemlji u kojoj je petina stanovništva upravo latinoameričkog porekla, dok je Latinosa u Holivudu manje od 5 odsto. Sećam se dana kada mi je moja mentorka, Dolores Huerta, rekla: "Ti danas dobijaš moć i glas. Iskoristi ih pametno.

Foto 24 Kitchen Promo

Budi spremna da kada progovoriš narod od tebe dobije nešto važno." Ta lekcija urezala mi se u pamćenje - otkriva glumica, ističući da vođena rečima čuvene meksičke aktivistkinje nikada nije želela da je ljudi slušaju samo zbog toga što je slavna. Iako je već diplomirala na studijama kineziologije, Eva je uporedo sa snimanjem "Očajnih domaćica" završila i političke nauke, nastojeći da svom glasu da i težinu potkovanu razumevanjem problema i položaja meksičkog naroda u SAD.

- Bilo je neobično. Naravno da su ostali studenti i profesori znali ko sam. Fenomen "Očajnih domaćica" tada je već dobijao obrise kulta. Ali svi su bili sjajni. Imali su mnogo razumevanja. Osećala sam se divno okružena ljudima koji su mi, pre svega, bili snažna podrška - kaže glumica, priznajući da se tokom godina, ipak, pomalo umorila od slave "Očajnih domaćica".

- Kada vam svakog dana prilaze sa osmehom na licu i sa uvek istom rečenicom o tome kako su "Očajne domaćice" genijalna serija i kako sam bila sjajna kao Gabrijel, i da bi trebalo ponovo da snimamo, jer mi je to bila najbolja uloga u karijeri, razvijete odbrambeni mehanizam. Tako sam vremenom počela instinktivno da odgovaram: "Da, Gabrijel je bila sjajna, ali čekajte tek da vidite šta vam novo spremam", iako novog projekta zaista nije bilo, ali sam morala da nateram sebe da verujem da ću jednog dana publici ponuditi nešto novo i drugačije, i da ću konačno prestati da budem Gabrijel iz "Očajnih domaćica" - otkriva Longorija, dodajući da će zauvek ostati zahvalna popularnoj seriji i svemu što je ona učinila za nju.

Foto 24 Kitchen Promo

- Pre nego što sam se otisnula u svet glume, kao i većina devojaka radila sam u restoranu brze hrane. Međutim, još tada sam imala zacrtan plan. Sanjala sam o tome da pokrenem svoj posao i da imam svoj novac. Dugo mi je trebalo da se uklopim u društvo. Verovatno to nikada ne biste mogli ni da naslutite, ali sam prilično kasno postala svesna svog izgleda. Imala sam skoro 30 godina kada sam shvatila da ljudi vole da se smeju i da uživaju u mom društvu zbog moje energije. Tako sam dobila i ulogu u "Domaćicama". Sa rediteljem sam razgovarala o scenariju, sećam se da sam bila oduševljena, ali on me je pitao šta mislim o celokupnoj priči. Odgovorila sam mu iskreno, nasmejavši se u svom stilu, da me ostatak scenarija nije ni zanimao, već da sam pročitala samo moje delove i njega je to urnebesno zabavilo. Rekao mi je: "To je upravo ono što bi i Gabrijel rekla.

Dobili ste ulogu" - podelila je sa nama anegdotu Longorija, koja je za rolu Gabrijel Soliz u čuvenoj seriji dobijala neverovatnih 200.000 dolara po epizodi.

Ipak, dve decenije kasnije, u kulinarskom serijalu posvećenom njenom rodnom Meksiku, svoje TV putovanje započinje - od nule.

- Srce Meksika je hrana. Ali hranu je nemoguće zamisliti bez ljudi. Ono što sam naučila snimajući ovaj šou jeste to da posmatrajući hranu možete da primetite dve velike razlike u konceptu života između Meksikanaca i Amerikanaca. Ja, kao neko ko vuče meksičke korene, a ko je ceo život proveo u SAD, zbog čega sam uvek u Meksiku Amerikanka, a u Americi Meksikanka, na svojoj koži sam iskusila obe životne filozofije. Meksikanci vole da žive i vrednuju lepotu življenja. Hrana im služi za povezivanje, a središte porodice uvek je trpeza. Za porodičnim stolom počinju sve priče, sve ljubavi i svi poslovi. U Americi, međutim, ljudi od odnosa sa drugim ljudima više vrednuju rad i posao. Takva je i američka hrana. Brza i na neki čudan način sebična. Moj suprug je iz Meksika, i našeg sina Santjaga, uprkos tome što je takođe detinjstvo proveo u Americi, odgajamo u duhu Meksika. Važno nam je da bude povezan sa svojim korenima.

Omiljeni specijalitet su mu ćurosi - otkriva glumica, dodajući da obožava da sprema meksička jela, ali i da je za nju i supruga u gurmanskom pogledu, ova emisija donela mnoga otkrovenja.

- Emisija je tako koncipirana da smo nas troje zajedno krenuli na putovanje Meksikom.

Recimo, moj muž je za razliku od mene živeo u Meksiku, a nikad nije bio na Jukatanu.

Takođe, nikad nije bio ni u Verakruzu. Bilo je zabavno otkrivati mu Meksiko za koji nije znao - poručuje Longorija, koja se ne stidi toga što ne vodi glavnu reč u kuhinji.

- Moj suprug, Hose Antonio je šef kuhinje u našoj porodici. On obožava da kuva, a ja obožavam da uživam u njegovim specijalitetima, uz smeh nam otkriva lepa glumica, dodajući da je Hose Antonio maher za kolače, dok je ona, kako kaže, zadužena za ozbiljnije porodične obroke.

- Radeći na ovoj seriji uspela sam bolje da razumem duh svoje zemlje, a to je nešto što želim da prenesem i gledaocima. Čini mi se da je naš svet, a tu pre svega mislim na Ameriku i Evropu, suviše usmeren na posao. Radimo zaista naporno i dugo, ali u svemu tome gubimo razlog zbog čega toliko radimo. A taj razlog je upravo život. Počeću od moje porodice, i želim da kao Meksikanci uživamo u lepoti života. Hoću da mi u porodici imamo popodnevnu sijestu, da zastanemo, da se okupljamo za porodičnim stolom i da uživamo u hrani koja nas raduje, povezuje i tera da se osećamo lepo i da se smejemo. To je nešto što smo svi mi u trci sa vremenom i poslom odavno zaboravili. Lepo je smejati se sa voljenima - zaključuje glumica koja nam na male ekrane donosi prelepu priču o Meksiku.

Foto 24 Kitchen Promo

- Nema epizode u ovom serijalu koju nisam preplakala. Za mene je ovo bilo hodočasničko putovanje. Pre kolonizacije ovim kontinentima vladali su ljudi koji su imali svoju kulturu i nasleđe. Bilo je divno iskustvo videti šta je od svega toga preživelo i na koji način se prilagodilo savremenom svetu. Na ovoj seriji sam radila sa željom da povežem Meksikance širom sveta i da ih učinim ponosnim, ali i da Meksiko povežem sa ostalim narodima i njihovim kulturama. Možda neću učiniti mnogo, ali dovoljno mi je da bar deo gledalaca koji pogledaju naš šou shvati da najbolja čokolada na svetu nije švajcarska, i da ona nema nikakve veze sa Evropom. Čokolada je dar Meksika svetu, i nije jedini - iskrena je ova ponosna Latina.
 

Pogledajte više